12 ezren nyilatkoztak hamisan adójuk 2%-áról

A Maros Megyei Pénzügyi Főigazgatóság arról tett feljelentést a marosvásárhelyi főügyészségnél, hogy több százan is hamisan nyilatkoztak adójuk 2%-ának az irányítása felől Maros megyében.

A típusnyomtatványok adatai szerint, több megyénkbeli magánszemély ajánlotta fel jövedelemadójának két százalékát a kolozsvári Elena nonprofit szervezetnek.

A Maros Megyei Pénzügyi Főigazgatóságra május 17-én, postán, összesen 745 230-as számmal ellátott típusnyomtatvány érkezett, de ezek mellett nem volt sem összesítő táblázat, sem pedig közjegyzői meghatalmazás – ez keltett gyanút a hatóságiakban.

A nyomtatványokon szereplő magánszemélyeket sikerült azonosítani, azonban ők nem a kolozsvári NGO-nak ajánlották fel adójuk 2%-át.

A Román Adó- és Pénzügyhivatal (ANAF) által kiadott sajtóközleményben az áll, Maros megyéből közel 1200 nyomtatvány érkezett be a kolozsvári Elena Központ nevével, míg 2009-ben alíg 15-en, 2010-ben pedig 51-en juttattak adójukból a szervezetnek. Így csalás gyanúja áll fenn az elmúlt években benyújtott nyomtatványok kapcsán is.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Az ANAF által begyűjtött adatok szerint, országszerte körülbelül 12 ezer típusnyomtatványban szerepel a kolozsvári szervezet neve, ezek május 21-ig érkeztek be a Pénzügyi Főigazgatóságokhoz. A gyanús iratokat mind ellenőrizni fogják, és megállapítják a károkat is, amelyek az elmúlt évekre is visszanyúlhatnak.

    A Román Adó- és Pénzügyhivatal arra kéri az NGO-kat, hogy tartsák be a törvényes előírásokat, és közjegyzői meghatalmazással vegyék csak számba a beérkezett típusnyomtatványokat.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top