120 tonna mérgezett grépfrútot semmisítettek meg Romániában

Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Törökországból érkező gyümölcsszállítmányokat Romániában, miután 120 tonna török importból származó grépfrútnál fedeztek fel a megengedett értéket meghaladó növényvédőszer-koncentrációt – közölte kedden Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A román élelmiszerbiztonsági hatóság október 26-a és november 16-a között végzett mintavételezés során hat olyan, egyenként húsz tonnás török citrancsszállítmányt fedezett fel, amelynél a citrusfajták védelmére használt klotrimazol-maradék meghaladta az uniós szabványokban meghatározott értéket. A gyümölcsöt a hatóság elkobozta és megsemmisítette.

A szaktárca közlése szerint az ellenőrzést olyan romániai raktárakban végezték, ahol a hipermarketeknek szánt árukészletet tárolták. A mérgező anyagot tartalmazó déligyümölcs nem került a kereskedelembe.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után Törökország „gyanússá” válhat-e, ami az élelmiszerimportot illeti, a román miniszter azt válaszolta: „már azzá vált”. Daniel Constantin szerint komoly kétségek merültek fel a termelők és exportőrök tevékenységét felügyelő török élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőrzéseinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Fotó: Flickr.com, MTI

Share this post

PinIt
scroll to top