19 éves román fiú nyerte a tudományos világversenyt

ionut-budisteanuisef-2013

A 19 éves Ionut Budisteanu nyerte a Society for Science & the Public által rendezett Intel Nemzetközi Tudományos és Technológiai Versenyt (Intel ISEF), amelyet május 12 és 17 között rendeztek meg Phoenixben, Arizonában.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egy aszteroidát is elnevez a román fiatalról.

A 19 éves srác elnyerte a verseny legnevesebb díját (Gordon E. Moore), jutalma 75.000 dollár, de emellett másik négy nyeremény is az övé lett, amelynek értéke eléri a 14.000 dollárt. Ionut által elnyert díjjak értéke eléri a 89.000 dollárt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem az Intel ISEF idei fődíját. Ez a legfontosabb tudományos kitüntetés, amit egy középiskolás elnyerhet. Mindig arról álmodtam, hogy megnyerem ezt a díjat, ami a legfontosabb eddigi karrieremben.” – nyilatkozta Ionut Budisteanu, aki hozzátette, boldog, hogy hazahozhatja díját, a közeljövőben tudományos munkáin dolgozok, valamint felkészül az érettségire.

„Sokat dolgozok, napi 12-14 órát. Szerencsésnek érzem magam, hogy a befektetett idő és erőforrás díjakban térül meg. Azt tanácsolom a középiskolásoknak akik részt szeretnének venni az Intel ISEF-en, hogy mindenbe fektessenek szenvedélyt. Ez az én titkom, mindent szenvedéllyel csinálok és próbálom túllépni magam.” – nyilatkozta a büszke fiatal, aki még nem döntötte el, hogy hol folytatja tanulmányait.

Ionut Budisteanu „A mesterséges intelligencia felhasználása egy sofőr nélküli, low-cost autó gyártásában” című dolgozatával lépett az Intel ISEF 2013-as színpadára. A projekt hardware és software elemeket használ fel, többek között egy olyan applikációt, amelyet maga Ionut készített és amelyet élesben is kipróbált.

A fiú találmánya 4.000 dollárba kerülne és egy globális problémát oldana meg, azaz a gyakori autóbaleseteket.

A versenyen három fiatal középiskolás kapott díjat, többek között egy 18 éves lány is, aki olyan készüléket fejlesztett, amelynek segítségével 20 másodperc alatt feltölthetjük mobiltelefonunkat.

Share this post

PinIt
scroll to top