25 ezer cukorbeteg él Maros megyében

Körülbelül 25 ezer személy, közöttük több mint 120 kiskorú szenved cukorbetegségben Maros megyében – állítják a Sanofi kampány szervezői. A 2-es típusú cukorbetegek száma 90%-ot tesz ki. A szakorvosok szerint, az elkövetkező 3 évben a diabéteszes betegek száma eléri majd a 30 ezret a megyében.

A Sanofi kampányt 30 önkéntes segítségével szervezik meg Marosvásárhelyen. Az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói szórólapokat osztanak a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, az Unirea Gimnáziumban és egy szászrégeni líceumban.

A Nemzetközi Diabétesz-Szövetség képviselői szerint, világszerte minden ötödik másodpercben diagnosztizálnak egy személyt ezzel a betegséggel, és minden tízedik másodpercben egy másik meghal a kór okozta ártalmak miatt.

A szakemberek előrejelzései arra utalnak, hogy 2030-ig 522 millió ember lesz cukorbeteg a világon, ahhoz képest, hogy 2011-ben összesen 366 millió diabéteszes beteget regisztráltak. Tavaly összesen 4,6 millió halálesetet számláltak a világban, amely a cukorbetegség miatt következett be.

A cukorbetegség megelőzésének világnapján, amelyet minden év november 14-én tartanak, a Sanofi Csoport oktató és megelőző kampányt szervez, a Romániai Cukorbetegek Államszövetségével közösen. Az ország 70 tanintézményét vonják be az akcióba, azzal a céllal, hogy ismertessék a tínédzserek és gyerekek körében az egészséges életmód – helyes táplálkozás és kellő mozgás előnyeit.

Share this post

PinIt
scroll to top