25%-kal csökkentik a környezetvédelmi adót

A Kormány szerdán fogadta el a határozatot, amely szerint 25%-kal csökken a környezetvédelmi adó, a személygépkocsikra vonatkozóan – nyilatkozta Borbély László, környezetvédelmi miniszter.

A döntést sürgősségi rendeletként terjesztik a Parlament elé.

Az új törvénytervezet értelmében, amennyiben a 2008. július 1.-től befizetett környezetvédelmi adó meghaladja az új törvény által megszabott értékeket, az adófizetők visszakapják a különbözetet – magyarázta a tárcavezető.

A törvénytervezet, amely a „szennyező fizet” elv szerin működik, azt írja elő, hogy a környezetvédelmi adót egyszer kell kifizetni, úgy a másodkézből származó vagy új járgányok esetében, amelyeket belföldön vagy külföldön gyártottak, mint a 2007 előtt kiadott személygépkocsikat illetően, amelyek használatáért a tulajdonosok még nem fizették be ezt a fajta illetéket.

A 2007 előtt beiktatott járművek környezetvédelmi adóját az első átíratás után kell befizetni, az új törvény érvénybe léptét követően.

Borbély László hozzátette, ennek az új határozatnak a bevezetésével remélik, hogy felszámolják vagy legalább csökkenteni tudják a még folyamatban lévő törvényes ügyeket.

Fotó: archívum

Share this post

PinIt
scroll to top