27 millió mobilhasználó van Romániában

Hihetetlennek tűnnek az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) legfrissebb adatai a mobiltelefonálás hazai valóságáról: 2011 júniusában 27,47 millió mobiltelefon-használót jegyeztek, vagyis bérleteseket és érvényes feltöltős kártyával rendelkező tulajdonosokat. Ebből 9,31 millió bérletes, 18,15 millió pedig kártyatulajdonos, írja a Forbes Románia.

Utóbbiak közül 14,28 milliónak volt aktív a SIM-kártyája, amelyeken kiszámlázható forgalom zajlott, hang, SMS, MMS. A beszédforgalom Romániában folyamatosan növekszik: 2009 elejétől 2011 első feléig a két óra 14 perc átlagról három óra 19 percesre. Ugyanebben az időszakban az átlagos, egy felhasználóra eső havi SMS-ek száma 24-ről 36-ra nőtt.

A Forbes az Orange hazai vezetőjét, Jean-Francois Fallachert faggatta a piac sajátosságairól, aki elmondta, ahhoz képest, hogy mekkora válságon mentünk át, még mindig élénkül.

Fallacher szerint Románia az egyik legversenyképesebb és előrehaladottabb ebben az iparágban az uniós államok közül:

– Ha azt nézzük, hogy mennyi az egy főre eső GDP, azt mondhatjuk, elfogadhatóak az alacsony árak, viszont a szolgáltatásaink minősége gyakran magasabb, mint más uniós államokban – dicsérte a saját portékáját, mondván, hogy a bukaresti metróban a 3G-s adatátviteli sebesség a legmagasabb Európában.

A román piacnak egy másik jellemzője, hogy a mobilszolgáltatások nyomatékosabban vannak jelen, mint bárhol másutt. Lévén, hogy a klasszikus telefonhálózatok visszaszorultak, egyre többen választják a mobilszolgáltatásokat, beleértve az internetes hozzáférést is.

Ami a különbségeket illeti, nem lehet azt mondani, hogy többet beszélnénk, mint más európaiak, csak annyi a megjegyzendő, hogy hajlamosabbak telefonálni, mint például SMS-t küldeni. A korosztályok szokásai hasonlók, vagyis a fiatalok és a szociális hálózatok kedvelői egyértelműen SMS-pártiak, míg az okostelefonok piacán akad még javítanivaló, itt 15%-ban vannak jelen, míg Franciaországban 40%-ban.

A román telekom-piac következő nagy lépése az LTE technológián alapuló 4G elterjedése lesz, ami 100Mbs-os átviteli sebességet tesz lehetővé, az új frekvenciák a kiírt licitáció után 2014 áprilisában lesznek hozzáférhetők.

Fallacher azt állítja, az Orange elhozza ezt a technológiát Romániába, a hatóságoktól csak korrektséget és előreláthatóságot kér cserébe. A menedzser azt is megüzente a kormánynak, hogy „mi 15 éve jó polgárai vagyunk ennek az országnak, az összes alkalmazottunkkal, partnerekkel és alvállalkozókkal együtt hatezer ember szolgáltatásait használjuk. Amit itt beruháztunk, az itt marad, a hálózataink itt maradnak, ezeket nem lehet elvinni innen, az Orange-gyárat nem lehet odébb tenni”– mondta Jean-Francois Fallacher.

Forrás: Székely Hírmondó

Share this post

PinIt
scroll to top