30.000 ember tüntetett Marosvásárhelyen

Autonómia tüntetés

Marosvásárhelyen el-eleredő esőben kezdődött meg vasárnap délután a székely szabadság napja elnevezésű autonómiatüntetés. A szervezők 30 ezerre becsülték a megjelentek számát.

Cikk: Európai autonómiák képviselői üdvözölték a székelyeket Marosvásárhelyen

A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az „autonómiát!” jelszót, és „Katalónia” skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget.

Cikk: Izsák: Székelyföldért megmozgatjuk a világot

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: a vasárnapi autonómiatüntetésnek azt kell üzennie Románia kormánya számára, hogy Székelyföldért képesek megmozdítani az egész világot.

“Székelyföld határairól csak az érintett helyi közösségek dönthetnek helyi népszavazáson” – jelentette ki az SZNT elnöke, aki szerint csaknem 30.000 ember tüntetett a Székely Vértanúknál.

Tőkés László úgy vélte, a marosvásárhelyi demonstráció „a sereggyűjtés napja” kell, hogy legyen. Hozzátette, az autonómia olyan a székelység számára mint a növények számára a víz vagy a napfény.

„Minden pártérdeket felül kell múlnia a nemzeti érdeknek” – jelentette ki a volt püspök.

Cikk: Tőkés Lászlóval együtt énekelte a tömeg: éljen a magyar szabadság!

A tüntetés végén petíciót adtak át a román kormánynak.

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Autonómia tüntetés

Fotó: Marosvásárhelyi Infó, MTI

Share this post

PinIt
scroll to top