4–5 milliárd euróba kerülne Románia megtisztítása

Romániának körülbelül 4–5 milliárd eurót kell elköltenie az összesen 1200 szennyezett ipari terület megtisztítására – jelentette be ma Borbély László, környezetvédelmi miniszter, az Egyesült Nemzetek Szervezete – Tartós Fejlesztések bizottságának volt elnökeként.

A tárcavezető kihangsúlyozta, kötelező pénzösszegeket megpályázni és kiutalni olyan célokra, amelyek költségei közép- és hosszútávon mindenképp megtérülnek.

A Környezetvédelmi Alapnak köszönhetően, évente csaknem 1 milliárd eurót lehet szétosztani különböző projektek kivitelezésére, illetve olyan tanulmányok elvégzésére, amelyek a tartós fejlődést célozzák – magyarázta Borbály László.

Az erdősítés például egy ilyen projekt – emelte ki a miniszter, aki szerint igaz ugyan, hogy 2011-ben csupán 0,3%-kal sikerült megnövelni az erdőségek kiterjedését Romániában, de hosszú távon ez a százalék csak nőni fog, mivel a jövőben egyre több pénzt fordítanak majd facsemeték ültetésére az országban.

Ugyanakkor, a ma tartott konferencián megvitatták a „zöld gazdaság” fogalmát, de tárgyalásokat folytattak a hosszú távú fejlesztések bevezetési módszereiről is Romániában.

A rendezvényt az Egyesült Nemzetek Szervezete – Fejlődési Program és a romániai közintézmények képviselői szervezték, közösen.

Share this post

PinIt
scroll to top