4%-kal emelnék az adókat és illetékeket 2012-ben

Jövőtől 4%-kal emelnék a helyi adók és illetékek értékét Marosvásárhelyen. Az intézkedésre azért lenne szükség, hogy növeljék a város bevételeit, a pénzből pedig több helyi, közérdekű projektet finanszírozhassanak.

A százalékot az infláció alapján határozták meg, a Statisztikai Intézet által szolgáltatott adatok nyomán, a tavalyi év októberi viszonyaival összemérve.

A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tehát 4%-kal növelné a következő helyi adókat és illetékeket, úgy a jogi, mint a magánszemélyek esetében:

– a lakásra/épületekre kiszabott adót,

– a belvárosi és városon kívül eső földterületekért járó adót,

– a személygépkocsikra és közlekedési járművekre kiszabott adót, valamint

– egyéb, különleges illetékeket, mint például a taxi-megállókért fizetendő adót vagy a kerti adót.

Ami a törlesztési módszereket illeti, az épületekre előírt, 1 évre szóló pénzösszegeket továbbra is két, egyenlő értékű részletben (is) lehet majd fizetni, a következőképpen: az első részletet március 31-ig, a másodikat pedig szeptember 30-ig kötelező törleszteni.

Abban az esetben, amelyben az épületre kiszabott évi adó nem haladja meg az 50 lejt, ezt kötelező egyben kifizetni, az első határidőig.

Végül pedig, amennyiben az adó teljes értékét az első határidőn belül befizetik a lakosok, 10%-os kedvezményben részesülnek – értesítenek az önkormányzati képviselők.

Share this post

PinIt
scroll to top