400 000 erdélyi magyar véleményére kíváncsi az Erdélyi Magyar Néppárt

Döntsünk közösen! címmel indít közösségi véleményfelmérő programot az Erdélyi Magyar Néppárt. A 400 ezer példányban kiadott kérdőívet a párt önkéntesei és helyi szervezetei juttatják el az erdélyi magyar családokhoz.

„Ez egy széles merítésű közösségi akció, amelyben véleménynyilvánításra, együtt gondolkodásra hívjuk az erdélyi magyarságot” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke.

Toró szerint határozottan érezhető az igény közösségünk részéről, hogy a közéleti témákról, napi problémákról a politikusok megkérdezzék és meghallgassák őket. Ennek az igénynek akarunk megfelelni a Néppárt Döntsünk közösen! kezdeményezésével – tette hozzá.

„Meg kell ismernünk az emberek véleményét és hozzáállását, mert úgy tünik a hatalom felé közvetítőkre van szükség. Amíg nem lesznek választott képviselőink, a mi feladatunk ennek a közvetítői szerepnek az ellátása” – fogalmazott Toró T. Tibor. Elmondta: a jelenlegi kormányzat nem veszi figyelembe ezeket a hangokat, bár a munkanélküliség és a szociális kérdések jelentős mértékben foglalkoztatják az erdélyi magyar társadalmat, a kormány a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés helyett mégis a megszorításokra és a költségvetés megvágására törekszik.

A kérdőívben többek között szóba kerül az országos zavargásokat kiváltó egészségügyi reform, a kormány pénzügyi- és szociális lépései, valamint az autonómia kérdése is. „Fontosnak tartottuk megismerni az autonómiáról, mint közös stratégiai célunkról alkotott véleményt. Ez minden magyar politikai szereplő programjában – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – szerepel, bár a konkrét döntések és cselekvés szintjén nem mindig érhető tetten” – mondta Toró. A Néppárt elnöke az ív nyolc kérdése közül a romániai korrupciót fejtegető pontra külön felhívta a figyelmet. „Úgy gondoljuk, hogy a korrupció az ország rákfenéje, mindannyiunk életét megkeseríti. Tapasztalataink szerint az embereket nagyon is foglalkoztatja a kérdés, most itt a lehetőség, hogy véleményt mondjanak róla” – jelentette ki. A kérdőív az erdélyi magyar közösség parlamenti képviseletét, az erre megoldásul szolgáló közös képviselői listát és az etnikai arányosság elvét is taglalja.

A Döntsünk közösen! a magyar nemzeti közösségnek az állami költségvetésből járó összeg kapcsán is kíváncsi a címzettek véleményére: jelenleg az RMDSZ számlájára utalt évi 3,5 millió eurónyi összegnek csupán az egyharmadát pályáztatják meg, a maradék évi 2,3 millió euró sorsáról azonban nem tudni semmit.

A felmérés nem számít tudományos értékű közvéleménykutatásnak, de a várakozások szerint több tízezer kitöltött ív érkezhet vissza, ami reprezentatívnak és mérvadónak számít – emelte ki Toró T. Tibor. A válaszok összesítése két-három hónapot vesz igénybe. Az eredményeket nyilvánosan közölni fogják és figyelembe veszik a politikai program vitáján is – ígérte a pártelnök.

A Néppárt a kérdőíveket önkéntesek révén fogja a közösséghez eljuttatni. A kérdőívek visszaküldésére több kézenfekvő módszer is van: a válaszadók postai úton, személyesen, a legközelebbi Demokrácia Központba eljuttatva, vagy elektronikusan, a Néppárt internetes oldalán kitöltve ismertethetik véleményüket.

A sajtótájékoztatón az elnökségi tagok közül részt vett Gergely Balázs közép-erdélyi, Papp Előd székelyföldi és Zatykó Gyula partiumi régiókoordinátor is.

Share this post

PinIt
scroll to top