465.000 lej fölötti büntetés és három feljelentés a marosvásárhelyi illegális hulladéktároló miatt

2014 óta több mint 465.000 lejre büntette a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség a köztisztaságért felelős vállalatot és Marosvásárhely polgármesteri hivatalát, valamint három feljelentést is tettek egy illegális hulladéktároló létrehozása miatt – nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek, az őrség vezetője, Máté János.

“Az elmúlt években, az illegális hulladéktárolónál tapasztalt hiányosságok miatt, összesen nyolc alkalommal büntették a köztisztaságért felelős vállalatot 290.000 lej értékben, további négy kihágás miatt 175.000 lejre büntették Marosvásárhely polgármesteri hivatalát. 2014-től kezdődően három feljelentés is történt, kettő a köztisztasági vállalat ellen és egy a polgármesteri hivatal ellen. Mindegyiket a bírósági ügyészséghez adtuk le, egyik ügyben sem indult eljárás. Két döntést megfellebbeztek és végleg elutasította a bíróság, a harmadik fellebbezés folyamatban van. A feljelentéseket esetleges szennyezés, a víz minőségének befolyásolása miatt tettük, azonban olyan indokkal utasították el, hogy nincs sértett fél. (…) Több őrség is ezzel a problémával szembesült. A mi kompetenciánk a feljelentésig tart, tovább nem tudunk semmit sem tenni” – mutatott rá Máté János.

A Környezetvédelmi Őrség vezetője elmondta, a problémák akkor kezdődtek, amikor a megyében bezárták a nem EU-konform városi hulladéktárolókat, jobb megoldás híján pedig egyes cégek illegális hulladéktárolókat hoztak létre. A marosvásárhelyi tároló azon 65 illegális hulladéktároló közé tartozik, amelyek miatt az Európai Bizottság beperelte Romániát.

Máté János szerint az integrált hulladékgazdálkodási projekt elindulásával a helyzet normalizálódni fog, az illegális hulladéktárolókat pedig bezárják és ökologizálják.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top