50 ember betegedett meg, miután egy esküvőn ekler fánkot ettek

Nő a küküllővári ételmérgezési esetek száma – közölte a Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP).

A Fehér megyei Küküllőváron egy 205 fős esküvő meghívottjai betegedtek meg. Mivel olyan személyeknél is ételmérgezés tünetei jelentkeztek, akik nem vettek részt a menyegzőn, de ettek a köszönetajándékként kapott ekler fánkból, az egészségügyi hatóságok azonnal arra gyanakodtak, hogy ez az édesség okozta a bajt. Az ekler fánk nem szerepelt az esküvői menüben, hanem egy cukrászdából rendelték meg az esküvő szervezői, és előre csomagolt dobozokban, köszönetajándékként osztották szét a meghívottak között.

Csütörtök reggel még 38 esetről számolt be a DSP, ez a szám késő estére már 50-re emelkedett. Ugyanakkor 21-ről 34-re nőtt azoknak a száma, akik állapotuk miatt kórházi ellátásra szorulnak. Hét gyermek is van közöttük.

A laboreredmények szalmonellafertőzésre utalnak, ezt több páciensnél is kimutatták, és annak a cukrászdának a cukrászánál is, ahonnan az ekler fánkok származnak. Ez a személy készítette el és dobozolta be a süteményeket. A cukrász kezéről vett mintából koaguláz-pozitív staphylococcus és hemolitikus staphylococcus jelenlétét is kimutatták.

A cukrászda munkafelületein és eszközein kimutatott mezofil mikroorganizmusok, enterobaktériumok és coliform baktériumok száma meghaladja a megengedett szintet – derül ki a DSP tájékoztatásából.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    A cukrászda tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették.

    AGERPRES

    Share this post

    PinIt
    scroll to top