500 éves ház romjaira leltek a marosvásárhelyi Várban

A marosvásárhelyi Középkori Várban zajló rehabilitációs munkálatok során újabb rendkívüli leletre bukkantak a szakemberek. Az ásatások során rátaláltak egy közel 500 éves régiséggel bíró lakóház falaira.

A lelet azonban nem sok port kavart a karbantartási munkálatok lezajlásában. Csupán annyi változást okozott, hogy a Várban működő turisztikai központot két méterrel költöztetik el annak érdekében, hogy a megtalált régészeti kincset megfelelő módon tartósítani tudják a turisták számára.

Mircea Moldovan, a Középkori Vár adminisztrátora a citynews.ro-nak úgy nyilatkozott, archeológiai felügyelet mellett dolgoznak, a régi házfalak tartósítását pedig üvegburkolattal végzik el. A lényeg az, hogy a leletet turisztikai vonzerőként lehessen hasznosítani. A legrégebbi tárgyak, amelyekre a felújítás alatt bukkantak, római emlékek voltak – tájékoztatott Moldovan.

Mint ismert, a marosvásárhelyi Vár rehabilitációs munkálatai 2011-ben kezdődtek, miután az önkormányzat sikeresen megpályázta a Regionális Operatív Program keretén belül a Fejlesztési Minisztérium támogatását, összesen 29,2 millió lej értékben – amelyből 21,7 millió meg nem térítendő pénzösszeg, 1,9 millió lej helyi hozzájárulás, a különbözet pedig az ÁFÁ-t és egyéb, nem elszámolható költségeket jelenti.

A felújítást követően, a Középkori Vár „B” szárnya konferencia központnak és a Házasságkötő Teremnek ad majd helyet, a „D” szárnyban interkulturális központot hoznak létre, gyűléstermekkel és szálláshelyekkel. Az „A” szárnyban is lesznek multifunkcionális helyiségek, festészeti műhelyekkel és szálláshelyekkel. Az „F” szárnyban működik majd a Turisztikai és Információs Központ, a „G” szárnyban pedig szabadtéri színházat nyitnak.

Ami a bástyákat illeti, a tervek szerint a Mészárosokéban multifunkcionális helyiségeket létesítenek, kulturális-művészi események számára. A Szabók Bástyája színházi központ, klub és előadóterem lesz. A Kádárok Bástyája a zene (jazz és kamarazene) otthonává válik, ugyanakkor bábszínház is lesz. A Szűcsök Bástyája konferenciákat, kiállításokat fogad magába. Továbbá, a Tímárok Bástyája is művészi galériáknak, kiállításoknak biztosít hajlékot. A Kis- és a Kapubástyát az archeológiai, valamint a múzeumi tárgyaknak hagyják meg.

A Középkori Vár teljes átalakítását és felújítását 2014-ig véglegesítik.

Fotó a tervrajzról: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top