55 hektárnyi erdő nélkül marad a város

De csak ideiglenesen. A hatóságok ugyanis azt állítják, a kivágások az erdők frissítése céljából történnek, a kivágott fák helyébe pedig fiatal csemeték kerülnek.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium rendelte el Marosvásárhely környékének erdeinek újraszervezését. Az akció magába foglalja úgy a fák kivágását, mint az újak ültetését. A ritkítás során főként azokat a fákat vágják ki, amelyek minősége gyenge, és olyan fajokat ültetnek a helyükbe, amelyek több profitot hozhatnak majd az erdőgazdálkodásban.

Az eljárás a Megyei Erdészeti Hivatal felügyelete alatt történik: csak azokat a fákat vághatják ki, amelyeket a minisztérium is jóváhagyott. Ily módon Marosszentgyörgy 8 hektáros erdejéből 80%-ot vágnak ki márciusig, míg a Bodoni erdőségből 2018-ig 50 hektárt távolítanak el – magyarázta Gabriel Darida, az  Erdészeti Hivatal mérnöke.

A facsemeték ültetését várhatóan áprilisban kezdik el, a Bodoni erdő esetében viszont csupán 30%-ban ültetnek kis fákat. A szakemberek ugyanis azt állítják, az ott meghonosodott fafajta magától regenerálódik, ehhez pedig fényre van szükség – emiatt is vágnak ki a Bodoni térségből – fokozatosan – oly sok fát.

A lakosok egyáltalán nem nézik jó szemmel az erdőritkítást, még akkor sem, ha megígérték a hatóságok, hogy a hiányt fiatal csemetékkel pótolják majd.  A panaszok hallatán a környezetvédelmi miniszter végül úgy döntött, ellenőr-csoportot küld ki a helyszínre, hogy vizsgálják meg a fakivágások legális menetét. És a kontrolok fel is fedeztek valami „bibit”, mert 5000 lej értékű büntetést róttak már egyik kitermelő vállalatra, amely úgy tűnik, megszegte a rendeletet

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Share this post

    PinIt
    scroll to top