555 éve: Megmentettük Európát

Ma (Július 22.én) ismét megszólalnak a déli harangok, emlékeztetve Marosvásárhely lakóit az 555 éve történt Nándorfehérvári győzelemre, bizonyítva a város magyar lakóinak népünk egykori nagyságát és bátorságát.

Az Erdélyi Magyar Ifjak marosvásárhelyi szervezetének tagjai több egyház képviselőjét is felkeresték, kérve, hogy ezen a napon figyeljünk oda a déli harangszóra és hallva azt, meséljük el a történetet, mondjuk el egy imát.

Hunyadi János hadseregével 1456. július 22-én a nándorfehérvári diadal során győzelmet aratott a török sereg felett. A többszörös túlerővel bátran szembeszálló magyar sereg kitartása és sikere közel hét évtizedre rémisztette el az Oszmán birodalmat az európai terjeszkedés gondolatától.

Az egyik legjelentősebb csatánkra emlékezünk. A győzelem híre több európai városba igencsak gyorsan eljutott, ahol ennek örömére megkondultak a harangok. A pápa is érezte az esemény jelentőségét, ezért elrendelte, hogy a déli harangszó alatt elmondott imák a hálaadás imái legyenek hiszen Isten megsegítette a keresztény sereget, hogy visszaverje az Európát fenyegető veszélyt.

Büszkék lehetünk őseinkre, felemelt fővel emlékezzünk rájuk és járjunk mi is jó példával az utókor előtt.

Erdélyi Magyar Ifjak

Share this post

PinIt
scroll to top