6 településen szerveznek tiltakozóakciót

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Maros megyei szervezetei hat megyei településen szerveznek tiltakozóakciót a Kormányban bemutatott területi újjászervezési terv ellen.

szakszervezetek - tomegesenPortik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke szerint, az utcára vonulásra július 20-án, szombaton kerül sor, este 20 óra 20 perckor, az alábbi településeken: Jedd, Nyárádmagyarós, Székelybere, Csíkfalva, Makfalva és Marosvásárhely. Az egybegyűlés 20 percet tart majd.

„A tiltakozásokat a Kormány regionalizálásra vonatkozó látásmódja miatt szervezzük. (…) Azt akarjuk, hogy a Kormány kikérje a lakosság véleményét, referendum formájában. A magyarság számára Székelyföld területi autonómiája a megoldás. Aláírásokat is szeretnénk gyűjteni a Kormány újjászervezési terve ellen.” – nyilatkozta Portik Vilmos.

Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi elnöke hozzátette, a marosvásárhelyi tüntetést a Prefektusi Hivatal és Kultúrpalota előtt szervezik, ahová közel 500 személyt várnak. Kihangsúlyozta, a tiltakozóakció engedélyezett, és békés jellegű lesz.

„Kulturális pillanatok lesznek felszólalásokkal, és felolvassuk a petíciót is, amely valamennyi helyszínen elhangzik. Aláírásokat fogunk gyűjteni. A tüntetés a galambröptetéssel ér majd véget. Békésen szeretnénk párbeszédet létesíteni a regionalizálás kapcsán.” – fogalmazott Jakab István.

Ugyancsak 20-án, 20.20 órakor, a fent említett települések mellett több magyarlakta területen is lesznek megmozdulások.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top