60 hektárnyi területet erdősítenek Maros megyében

Erről Csomós Attila, a Maros megyei Magyar Mezőgazdászok Egyesületének elnöke tett jelentést. Olyan földterületekről van szó, amelyeket már nem lehet mezőgazdasági célokra használni, és amelyek erdősítését a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium finanszírozza.

Csomós Attila szerint, két hasonló erdősítési projekten dolgoznak Maros megyében: Sóváradon és Nyárádmagyaróson kerül 36, illetve 24 hektáros területre facsemete. Maga a projekt magába foglalja a talaj előkészítését, a facsemeték beszerzését, valamint az ültetést is – magyarázta az egyesület elnöke. Hozzátette, csakis ilyen úton válhatnak hasznossá azok a parcellák, amelyek mezőgazdasági szempontból már hasztalanok.

Borbély László, környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, 2010-ben az általa vezetett minisztérium közel 180 millió lejt szánt erdősítésekre. Ez az összeg hatszorosa a 2009-ben hasonló célja kiutalt pénzösszegnek. Továbbá azt is elmondta, jövőtől a közintézmények mellett magánszemélyek is pályázhatnak az erdősítésre félretett pénzalapokra.

Share this post

PinIt
scroll to top