A bérlők megvásárolhatják az ANL-s lakásokat

Az ANL-s tömbházlakások bérlői akár meg is vásárolhatják a bérelt ingatlanokat. A ma tartott Helyi Tanács-ülésen ugyanis megszavazták, egyes ANL-s lakásokról az önkormányzat hajlandó lemondani, és azokat a Román állam magántulajdonába bocsájtani azáltal, hogy eladná bérlőinek.

A lakások megvásárlási folyamatát egy kérés leadásával kell elindítaniuk az efelől érdeklődő bérlőknek, a Locativ Rt-nél. Ezt követően, a város vezetői majd elbírálják a pályázatokat.

Még mielőtt elfogadták volna az erre vonatkozó határozattervezetet, a helyi tanácsosok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a lakások után kapott összegek nem a város költségvetésébe térnek vissza – egy minisztériumi rendelet alapján.

A projekt kezdeményezője, Peti András azonban úgy nyilatkozott, a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium 1498/20. 11. 2008-as rendelete garanciát vállal arra, hogy a bérlésekre szánt lakások után kapott összegek azokhoz a településekhez térnek vissza, ahol azokat befizették.

A szóban forgó törvény azt mondja, hogy a fiataloknak és bérlőknek szánt ANL-s lakásokat az aktuális bérlők megvásárolhatják, amennyiben azokat legkevesebb egy éven át, szünet nélkül béreltek, és ha az adásvételi szándékot nem feltételezi az életkor. Máig a helyi képviselők nem egyeztek bele ezen lakások eladásába. Mint ahogyan Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere sem díjazta Peti András már régebbi ötletét, a városfő ugyanis úgy véli, a minisztérium rendelete megszegné a helyi autonómiát.

„Arogáns törvényről van szó, amely országszinten nem lett felkapott, mivelhogy egyetlen felelősségteljes Helyi Tanács sem engedett a rendeletnek. A fiatalok 6%-ának állna szándékában megvásárolni ezeket a lakásokat. A mentalitás viszont, amelyet a fiatalok irányába közvetítünk éppen az, hogy ne kössünk ingatlanüzletet. Amit önök mondanak, az kizárólag ügyvédi okfejtés.” – fogalmazott Florea hozzátéve, amennyiben a tanácsosok azt gondolják, a Kormány jószívű lesz, és pénzt utal majd ANL-s lakásokra, tévednek.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top