A fekete márciusra emlékeznek Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Kincses Előd ügyvéd szervezésében március 18-19. között megemlékezést szerveznek a marosvásárhelyi fekete március 25. évfordulójára.

fekete.marcius - archivum

Március 18-án (szerdán) 19 órától a Sapientia EMTE Műszaki és Humán Tudományok Karán levetítésre kerül a Kincses Réka rendezte Balkán bajnok című film. Ezt követően (20 órától) egykori és mai diákszervezetek vezetőivel rendeznek beszélgetést, melyen a negyed évszázada történt etnikai konfliktusról beszél Moni Róbert, a MsHÖK elnöke, Zakariás Zoltán és Pávai Zoltán, az MMDSZ intézőbizottságának egykori tagjai, valamint Kincses Előd ügyvéd.

Másnap (március 19-én, csütörtökön) 10.30-tól ökumenikus istentiszteletre kerül sor a marosszentgyörgyi katolikus templomban, ahol szolgálatot végez Sütő István, nyugdíjas református lelkész, Kiss János Csaba, unitárius lelkész és Berszán Lajos, katolikus plébános. Az istentiszteleten közreműködik a Jubilate egyházközségi énekcsoport és az egyházközség felnőtt kórusa. Ezt követően Tóth Árpád, Puczi Béla és Szilveszter Kis Péter sírjánál koszorúznak a marosszentgyörgyi temetőben, 17:00 órától pedig Sütő András és Jakabffy Attila sírjánál helyezik el az emlékezés virágait.

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínházban 18 órától emlékestre kerül sor, ahol levetítik a Fehér januártól a fekete márciusig című filmet, valamint Boros Zoltán összeállítását a Román Televízió magyar nyelvű adásának felvételeiből. Az esten bemutatásra kerül Kincses Előd Fekete március című könyve is, melyet Boris Kálnoky németországi író, újságíró méltat majd.

Az est zárásaként (20 órától) Kincses Előd vezetésével Fekete március történései 25 év távlatából címmel beszélgetést tartanak.

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a rendezvényekre.

Share this post

PinIt
scroll to top