A hétvége sem volt tüntetés-mentes: ezúttal 20 pont köré csoportosult a tömeg Marosvásárhelyen

Vasárnap, azaz tegnap este 19 órától újabb tiltakozóakcióra került sor Marosvásárhely központjában, a virágóránál. A tüntetők ezúttal konkrétan megfogalmazták igényeiket és követeléseiket az államelnökkel és a Kormánnyal szemben.

Az esti találkozóhoz egy apolitikus csoport is csatlakozott, a „Haragos Fiatalok” nevet viselve, amely egyidejűleg volt jelen a marosvásárhelyi, kolozsvári és bukaresti tüntetéseken.

A csoport 20 pontba és több alpontba szedte azokat a követelményeket, amelyeket Románia vezetőitől várna el. Íme a teljes lista:

1.) Traian Băsescu államelnök lemondása.

2.) A Kormány lemondása.

3.) Azon törvénytervezet visszavonása, mely az összevont választásokat írja elő.

4.) Az ország egészségügyi rendszerének reformálása a társadalmi igazság és méltányosság elvei szerint.

5.) A Verespatak projekt érvénytelenítése, valamint a terület bevonása az UNESCO fennhatósága alá

6.) A bruttó nemzeti termék 6%-ának kiutalása az oktatás számára, valamint az oktatási rendszer reformálására, a pedagógusok, egyetemisták, diákok és a polgári társagalom konkrét bevonásával.

6.a.) A hallgatói statutum bevezetése a Parlament által.

6.b.) Az átlátható döntést szabályozó törvények javítása és betartása a líceumok és egyetemek közigazgatásában.

7.) A szerződések feltételeinek újraszabása, ami az ország érdekét szolgáló nyersanyagokat és erőforrásokat illeti.

8.) A politikum és a politikai pártokra vonatkozó törvény újraszervezése, a nem központosított rendszer és a területesítés elvei alapján.

8.a.) A sürgősségi rendeletek számának drasztikus csökkentése, ami a kerettörvényeket illeti, valamint a kormányzati felelősség megtiltása.

8.b.) Legtöbb két mandátum, valamennyi parlamenti képviselő számára.

8.c.) A politikai átvonulások megtiltása a mandátumok és a választási kampányok alatt, a mandátum elvesztésének büntetésével.

8.d.) A parlamenti hiányzások, valamint a kétkezes szavazás büntetése és bűnvádi cselekedetként való elkönyvelése. (Tíz hiányzás egy parlamenti ciklus alatt = a mandátum elvesztése; egy kétkezes szavazat = ugyancsak a mandátum elvesztése.)

8.e.) A parlamenti képviselők utazásainak, napidíjának, valamint az irodák költségeinek minimalizálása. De ugyanez legyen érvényes valamennyi vezető poziciójú köztisztviselőre is.

8.f.) Az igazságügy reformálása, az igazságügyi miniszter depolarizációja által. Egy apolitikus miniszter kinevezése a Parlament által.

9.) A területi újraszervezés végrehajtása, a nem központosított rendszer és a területesítés leszögezésével.

9.a.) Olyan résztvevő demokratikus csoportok formálása, amelyek kikérjék a polgárok véleményét, a választási cikluson kívül (például helyi referendumok által, akár elektronikus formátumban is).

9.b.) A közérdeket szolgáló beruházások jogszabályainak javítása, a teljes átláthatóság és a polgári társadalom bevonásának jegyében.

10.) A Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal megkötött egyezmények újratárgyalása. A hatalmas adósság ugyanis, amelyet a jelenlegi Kormány külfölddel szemben felhalmozott, a forrása Románia hosszútávú elszegényedésének, abban az esetben, ha a kölcsönök visszafizetését a lakosságnak kell elviselnie.

11.) A bérek és nyugdíjak megemelése, a költségvetés tisztességes elosztása által (a Belügytől az Oktatás felé, az Információszolgáltatástól az Egészségügy felé, a Védelemtől pedig a Kultúra felé), ugyanis a személyzeti összköltségek 40%-a csupán a Belügy, a Védelem és az Információszolgáltatás alkalmazottjainak megy.

12.) Világos kritériumok a kulturális projektek finanszírozására, úgy a közintézmények, mint a független kulturális szektor esetében.

13.) A mezőgazdaság újraszervezése.

13.a.) Kibontakozási piac létrehozása a hazai kis és közepes termelők számára.

13.b.) A pénzalapok felszabadítása a vidéki fejlesztés, valamint a fiatal gazdák és a farmok megélhetésének érdekében.

13.c.) A törvényes keretek javítása, a gazdák társulásának és a mezőgazdasági támogatásokhoz való hozzáférés érdekében, a termelés minőségének és mennyiségének függvényében.

13.d.) A genetikailag manipulált termékek felcimkézése a romániai piacon, valamint a genetikailag kezelt kultúrák szigorú ellenőrzése.

14.) Egy életképes törvénykeret létrehozása a fogyatékos személyek társadalmi beilleszkedésére nézve, és a tisztességes életszínvonal biztosítására.

15.) A multikulturalizmus bátorítása, valamint az intézményesített rasszizmus drasztikus büntetése.

16.) A köztisztviselők vagyonát ellenőrző jogszabályok módosítása.

16.a.) A kultusz-képviselők vagyonának ellenőrzése és korlátozása.

17.) A korrupciót megelőző és leküzdő jogszabályok módosítása, valamint a lobby-tevékenység intézményesítése.

17.a.) A lobbyzási törvény népszerűsítése.

18.) A megtisztítási folyamat véglegesítése és érvénybe léptetése.

19.) Azon törvény frissítése, amely a szabad véleménynyilvánítást és a közgyűléseket szabályozza, az Alkotmány szabad véleménynyilvánításra vonatkozó elvei alapján.

20.) Átlátható és versenyképes feltételek azon NGO-k számára, amelyek a közhasznossági statutumért harcolnak, és amelyek a közösségek szintjén tevékenykednek, eleget téve ezeknek a feltételeknek.

Te egyetértesz ezzel a 20 ponttal? Esetleg mivel egészítenéd ki vagy módosítanád a követelmények listáját?

Forrás és fotó: adevarul.ro

 

Share this post

PinIt
scroll to top