A karácsonyfadíszítés szabályai, avagy legyünk elővigyázatosak

Az ünnepek előtt, a karácsonyfát közösen feldíszíteni valamennyiünk kedvenc elfoglaltsága. Azonban, hogy balesetmentes legyen idén is a karácsonyunk, érdemes néhány dologra odafigyelnünk, hogy elkerüljük a tűzeseteket – figyelmeztetnek a tűzoltók.

Elsőként, válasszunk egy viszonylag „friss” fenyőt, a díszítés előtti 2–3 napban. A kivágott fenyő ugyanis tíz nap után 50%-ot veszít a nedvtartalmából, míg a következő 4–5 napban ez a veszteség 80%-ra tehető, így nő a fa gyúlékonysága is.

Amennyiben műfenyőt választanánk, bizonyosodjunk meg afelől, hogy az jó áramvezető-e. Ha igen, akkor az nem alkalmazható. Majd ellenőrizzük és figyeljük a fényberendezést is, amelynek szigeteltnek kell lennie.

Helyezzük minél távolabb a fenyőt a fűtőkályháktól, radiátoroktól vagy egyéb más fűtőtestektől.

Hagyjunk kellő távolságot a fa és a függöny, sötétítő, papírral burkolt falak vagy anyagból készült dekorációk között.

Ne tegyünk a karácsonyfa alá olyan anyagú dolgokat, amelyek könnyen lángra kaphatnak.

Az ideális tartó, amelybe a fenyőfát állíthatjuk, az egy nagy, kővel tömött edény legyen, vagy egy fémből készült háromlábú állvány. Ezek mérete akkora legyen, hogy mindvégig biztosítsa a fa stabil állását.

Ne hagyjuk a fényberendezést áram alatt éjjel, vagy amennyiben senki sincs a lakásban.

A gyertyákat csakis olyan ágakra helyezzük, amelyek fölé nem kerülnek újabb ágak. Ezek meggyújtása csakis egy felnőtt jelenléte mellett történjen, aki nem hagyja el a helyiséget mindaddig, míg a gyertya el nem égett. Hasonló módon járjunk el a csillagszórókkal is.

Díszítéskor használjunk leginkább üveggömböket, és kerüljük a vatát.

Égő cigarettával ne tartózkodjunk a karácsonyfa közelében, mint ahogy a csikket se hagyjuk a fa tartója mellett.

Egy hagyományosan feldíszített karácsonyfa körülbelül egy perc alatt kaphat lángokra. Ha netán ez bekövetkezik, minél hamarabb dobjunk rá egy vizes takarót, hogy meggátoljuk a tűz továbbterjedését – tanácsolják a szakemberek.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top