A kenyér ÁFÁ-jának 9%-ra való csökkentését tervezik

kenyerDaniel Constantin, mezőgazdasági miniszter nagyszebeni látogatása során bejelentette, a kenyér ÁFÁ-jának 24%-ról 9%-ra való csökkentéséről április végén hoznak majd döntést a Kormányban.

A honatyák arról probálják meggyőzni a Nemzetközi Valutaalapot, hogy az intézkedés nem okoz majd költségvetési hiányt, azonban a kisebb ÁFA nem fogja garantálni a kenyér olcsulását.

A kezdeményezés célja, hogy visszaszorítsa az adócsalást, és tisztességes versenyhelyzetet állítson fel azok számára, akik adókat és illetékeket fizetnek – tette hozzá a miniszter, aki szerint mindenképp szükség van a változtatásra, ugyanis a sütőipar már a szakadék szélén áll. Számos cég lett fizetésképtelenné, és sok esetében nagy a kockázat arra, hogy azzá váljon.

A másik célja a kezdeményezésnek a kenyér árának csökkentése, de sajnos ezt nem tudják garantálni a honatyák. Megpróbálják ugyan megvalósítani, de ha nem sikerül, akkor mindenképp a mostani árak maradnak érvényben – magyarázta Constantin.

A Valutaalappal való találkozásra komolyan készülnek a politikusok. Konkrét számokkal, gazdasági mutatókkal jelennek meg majd a megbeszélésen. Európa-szinten, összesen 89 kilogramm kenyeret fogyaszt el átlagosan egy ember, Romániában ez az érték 23. Azaz, ennyi követhető le a pénzügyi nyilvántartásból, a különbözet pedig adócsalás – számolt be a miniszter.

A projekt egyelőre kísérletinek számít, és július 1-én lépne érvénybe, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem okoz veszteséget.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top