A királynőről nevezik el a Big Ben tornyát

A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot.

A londoni parlament 1858-ban épült, 97 méter magas világhírű óratornyát mindenki Big Benként emlegeti, jóllehet először csak a benne található óraharangot hívták így, de a becenév átragadt a toronyra is. Az épület hivatalos neve egyébként – kevésbé fantáziadús módon – egyszerűen Óratorony.

Ez azonban a brit parlament képviselőinek kezdeményezésére most megváltozik. Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét.

A képviselő kezdeményezését a törvényhozók több mint a fele aláírta, köztük David Cameron miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is.

Az alsóház házbizottsága elfogadta a képviselői indítványt, és kedden közölte, hogy „megfelelő időben” gondoskodik a torony hivatalos átnevezéséről.

Hasonló névváltoztatásra már volt példa a brit parlamentet esetében. Amikor a Temze partján emelkedő törvényhozási komplexumot 1860-ban újjáépítették, a nyugati toronynak, amely addig a King’s Tower nevet viselte, a Viktória-torony nevet adták, Viktória királynő tiszteletére.

II. Erzsébet királynő előtt Viktória volt az egyetlen olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki 60 évnél többet töltött a trónon.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top