A Kormány újból módosít a gépjárműadón

2013-tól újabb módosításokat vezetnek be a személygépkocsi-tulajdonosokat megadózó rendszerbe. A jelenlegi első beiratási díjat ugyanis környezetvédelmi adóvá változtatnák, amelyet a gépjármű által kibocsátott szennyező gázok függvényében számítanának ki, és amely nem haladhatja meg a jármű értékét – jelentette be Victor Ponta, miniszterelnök.

A gépjárműadót 2008. áprilisában vezették be, és annak értékét az adott jármű műszaki adottságai alapján határozták meg. Utóbbi időben azonban a renszeren többször is módosítottak. 2011-ben például az adót 45–50%-kal emelték, míg idén annak 25%-kal való csökkentését vezették be.

Ugyanakkor, idén januárban a Kormány azt is eldöntötte, hogy a 2007-nél idősebb járművek első adásvételét követően, a kifizetendő adót felfüggesszék, és aki már törlesztette ezt a típusú illetéket, visszakaphassa pénzét.

2012. nyarán Rovana Plumb, környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, az első beiratási adót az európai normák értelmében elemzik újra, viszont tekintettel kellene lenni azon hat millió román állampolgárra, aki a nyomor szélén él, és akit támogatni kellene – javasolta akkor Plumb a műszaki csoport tagjainak.

Ezzel egyidőben, Ponta is felhívta a figyelmet arra, hogy a jogtalanul megvont illetékeket vissza kell fizetni a gépkocsitulajdonosoknak, ezért mielőbb ki kell dolgozni egy erre vonatkozó szabályrendszert. A miniszterelnök rámutatott, a Kormánynak közel 400 millió eurós összeget kell visszaszolgáltatnia az adófizetőknek.

A bíróságokon jelen pillanatban közel 80 ezer 600 kérvényezési dosszié vár a törvénytelenül megkért adók visszafizetésére, 2011–2012-es periódusból.

Share this post

PinIt
scroll to top