A kormánynak be kell tartania az átláthatóság törvényét a MOGYE ügyében

Az 52 Koalíció Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy Románia kormányának tiszteletben kéne tartania a döntésre vonatkozó átláthatósági törvényt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyével kapcsolatban.

A közvitára bocsátott határozat ugyanis, amely szerint a MOGYÉ-n magyar kar alakuljon, 30 napig kellene a közvélemény rendelkezésére álljon, nem csupán 10 napig, mint ahogyan azt eredetileg megszabták – hangsúlyozta Radu Bălănean, az 52 Koalíció marosvásárhelyi képviselője.

Bălănean a román törvényekre hivatkozott, pontosabban az 52/2003-as jogszabályra, amely szerint a közvita időtartama nem 10, hanem legkevesebb 30 nap kell, hogy legyen. A 10 napos határidőt követően ugyanis a megmaradt 20 napban bármelyik törvényesen megalapított egyesület kérheti az Oktatási Minisztériumtól a közvita folytatását. Így, a kormány által megszabott 10 nap után is figyelembe kellene venni az állampolgárok véleményét, az átláthatóság törvénye alapján – mutatott rá a képviselő.

Az 52 Koalíció tehát meghúzza a vészharangokat, és felhívja a polgári társadalom, illetve az egyetemi szféra figyelmét arra, hogy reagáljon a helyzetre, mivel morális kötelessége, hogy ezt megtegye – jelentette ki Bălănean.

Ennek értelmében,  a Koalíció az érdekeltek rendelkezésére bocsátja a transparenta.ro honlapot, amelyen egy felhasználó készítésével március 23-ig még véleményezni lehet. A beérkezett hozzászólásokat továbbítani fogják az Oktatási Minisztériumnak, és annak írásbeli válaszát is követelik majd, amelyet ugyancsak itt, a Vocea Ta virtuális platformján tesznek közzé – tette hozzá a képviselő.

Időközben a MOGYE román hallgatói továbbra is folytatják a japán sztrájkot a politikum az egyetem életébe való beavatkozása ellen. Ugyanakkor online aláírásgyűjtést is kezdeményeztek, a MOGYE autonómiájának a tiszteletben tartására, ezt pedig bárki elláthatja kézjegyével, ha egyetért a tiltakozó egyetemistákkal. A petíció során máig több mint 20 ezer 500 aláírás gyűlt össze.

Share this post

PinIt
scroll to top