A legstresszesebb munkahelyek toplistája – avagy mi borítja ki a leginkább a Maros megyeieket?

tuzolto_adevarul.roA CareerCast portál által összeállított toplista alapján, a katona mesterség a legstresszesebb. A honlap azon állásokat, foglalkozásokat rangsorolta, amelyek a legnagyobb erőfeszítést követelik meg végrehajtóiktól.

A legnagyobb idegrendszeri kihívásokkal küszködő mesterségek sorába tartozik továbbá a tűzoltói, rendőri és taxisofőri állás is.

A Harris Interactive által nemrégiben végzett felmérés egyébként arra derített fényt, hogy foglalkozástól függetlenül, az alkalmazottak körülbelül 73%-a legalább egy kiváltó ok miatt mindig stresszes a munkahelyén.

Az alábbiakban azon tényezőket részletezzük, amelyek „kihozzák a sodrukból” a Maros megyei dolgozókat, az általuk végzett mindennapos tevékenység során.

Mi bosszantja a Maros megyei rendőröket?

A hétköznapi dolgok mellett, az emberi és az anyagi tényezők, valamint kommunizmus idejéből fennmaradt, ma is élő elmékek azok, amelyek stressz-faktorként emlegethetők – nyilatkozta Dorin Chibulcultean, Pro Lex Mureş, a rendőrök szakszervezetének elnöke. Szerinte az emberekkel való munka a legfárasztóbb. Hozzátette, utóbbi időben a politikus is beleavatkozott a rendőrség dolgaiba, így a munka nemhogy stresszes, hanem nagyon stresszessé vált. Chibulcultean úgy véli, erre a megoldás a mentalitás megváltoztatása lenne. A rendőrnek ugyanis tudatában kell lennie annak, hogy mi a feladata, nemhogy azon rágódnia, van-e írószere vagy sapkája. Erre már csak ráadás a „fentről” érkező „okos” törvények sora, mint például a balra fésült frizura szabálya. De hátha az új Kormány majd megoldja a gondokat – reménykedik az elnök.

A tűzoltók stressz-faktorai

A Tűzoltósági és Vészhelyzeti Felügyelőség szakemberei mindig az idő és az utca által gyakorolt nyomásnak vannak kitéve, nap mint nap. Valamennyi beavatkozásukban maximális precizitást és komolyságot tanúsítanak. Sosem tudják előre, mi várja őket a helyszínen, ezért a valósággal csakis akkor szembesülnek, amikor odaérkeztek. Így a cselekedeteik is pillanatnyi helyes, illetve a helyzetnek megfelelő legoptimálisabb döntések sora. Számukra nemcsak a megmentett személy élete a fontos, hanem a mentésben résztvevők biztonsága is – számolt be Ovidiu Leuca, a Maros Megyei Tűzoltósági és Vészhelyzeti Felügyelőség szóvivője.

A taxisofőrt főként a közúti forgalomban észlelt fennakadások készítik ki, továbbá az ő vállán nehezedik az utasainak testi épsége is.

A stresszes állások sorába tartozik még az újságírói és fotóriporteri szakma is, ezek képviselői ugyanis életüket is kockára tehetik egy-egy anyag megszerzése közben. Szinték ők azok (többek között), akik a konkurencia és a határidők megszorítása alatt állnak.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top