A Maros megyei NGO-k, politikai csapdába csalva

szekelyfoldi.napok.2013A Marosvásárhelyi Civil Szervezetek Vására elnevezést viselő rendezvény politikai ízű balsikerré formálódott. Pontosabban, az esemény szervezője – a Divers Egyesület elnöke, aki egyébként a Marosvásárhelyi RMDSZ alelnöke, Korek Mária bevonta a rendezvényt a Székelyföldi Napok programjába, amelyet a Hargita és Kovászna megyei RMDSZ szervez.

Az elnök anélkül tette meg ezt a lépést, hogy értesítette volna az NGO-k képviselőit, vagy a beleegyezésüket kérte volna. Korek azzal indokolta döntését, hogy amíg díjmentesen ajánlotta fel a civilszervezeteknek a részvételt, addig nincs amiért őket informálnia.

„Aki résztvesz, az teljesen ingyen teszi. A rendelkezésükre állítanak egy készen megszervezett eseményt, amelyről tájékoztatást kapnak. Ez a tájékoztatás pedig az utolsó percben történt. Semmi esetre sem akart senki csapdát állítani senkinek, de a szervezőknek sem kötelességük a résztvevők beleegyezését kérni ilyen esetekben.” – állította Korek Mária.

A bekapcsolódni szándékozó egyesületek, közöttük a Vöröskereszt és a Mentsétek Meg a Gyerekeket, írásban fogalmazták meg nemtetszésüket a politikai jellegű programba való bevonásukra nézve. „Úgy gondoljuk, a Maros megyei civilszervezetek egyeztetés nélküli bevonása egy politikai jellegű eseménybe súlyos hátrányokat von maga után, a nonprofit szervezetek számlájára.” – olvasható a panaszlevélben.

A szervezés egyébként a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt is meglepte, mikor kiderült, az önkormányzat is szerepel a Székelyföldi Napok rendezvény programfüzetében, méghozzá szervezőként. Aurel Trif, az önkormányzat aligazgatója azonban úgy nyilatkozott, a Polgármesteri Hivatalt senki sem tájékoztatta a rendezvényen betöltendő szerepéről. Ennek következtében, a közintézmény ki is vonná magát a hasonló, csapdának minősíthető, politikai jellegű közreműködésből.

A csalódott civilszervezetek azt kérik a hatóságoktól, ültessék gyakorlatba a törvényt, és vonják vissza a Divers Egyesület akkreditációját, és érvénytelenítsék a tevékenységeit.

Forrás/fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top