A Maros megyei tűzoltók is segédkeznek a Transzfogarason keletkezett tűz oltásában

A „Horea” Megyei Vészhelyzeti és Tűzoltósági Felügyelőség is besegít a Szeben-Vâlcea-Fehér megyék határában keletkezett erdőtűz eloltásában.

Marosvásárhelyről egy speciális autót – mobilis kommunikációs központot küldtek a helyszínre, amelynek segítségével a tűzoltók könnyebben tarthatják egymással a kapcsolatot.

A helyszínen nincsenek kommunikációra alkalmas eszközök, így a Marosvásárhelyről odaérkező mobilis kommunikációs központon keresztül irányítják most már a helyszínelő tűzoltókat.

A transzfogarasi tűzvészt november 5-én, szombaton jelentették be a szebeni hatóságok, az esti órákban. A lángok azonban már 5-én, délkor több tíz hektár erdőt égettek porrá! A tűzoltókat szombat délután riasztották.

Egyes források szerint, a tűz a Fehér megyei Kudzsiri-havasokban, a Péter-csúcs közelében keletkezett. Mások úgy tudják, a lángok elsőként a Szeben és Fehér megye határánál lévő erdőkben ütötték fel a fejüket.

A jelentések szerint, több mint 20 hektárnyi erdő égett el eddig, a lángok azonban folyamatosan terjednek tovább. A helyszín ugyanis megközelíthetetlen a tűzoltóautók számára, a tűzoltókat pedig az erdészet terepjáróival szállították a hegygerincekre. Egyes területeken pedig a fenyők másodpercek alatt meggyúlnak és elégnek.

Vasárnap, azaz tegnap, egy helikopter beavatkozására is szükség volt, amely vizet zúdított az égő erdőre, a Vidra és az Oasa tavakból.

A szebeni hatóságok vasárnap tett bejelentése szerint, 60 hektárnyi terület van lángokban a Transzfogaras környékén, a tűz eloltása pedig legalább 5–6 napot vesz igénybe.

Fotó: erdely-szep.hu

Share this post

PinIt
scroll to top