A Marosvásárhelyi Vonatállomás lehangoló látványa

Azok a Maros megyeiek, akik nap mint nap vonattal közlekednek, vagy azok a szomszédos megyékből, esetleg országokból valók, akik városunkba keverednek, valósággal sokkoló látvánnyal találhatják szembe magukat, ha a Marosvásárhelyi Pályaudvarban kell várakozniuk.

Habár már léteznek tervek a vonatállomás felújításával kapcsolatban – a segesvári pályaudvar korszerűsítéséhez hasonló projekt, uniós alapokból megpályázott meg nem térítendő pénzösszegből – annak egyelőre semmi látszatja.

A tervek szerint, az Európai Tanács 69,25%-ban finanszírozná a vonatállomás modernizálását, míg az állam hozzájárulása csupán 30,75%-os lenne.

A kivitelezés azonban azóta is csúszik. Miért? Mert idő közben felmerült annak a lehetősége, hogy a pályaudvart a város másik pontjába, esetleg annak határain kívülre költöztessék. Mindezek azonban nem hivatalos információk, csupán találgatások. További szóbeszédek szerint, az új pályaudvarral remélhetőleg kiépül majd a Marosvásárhely-Segesvár vasútvonal is, lerövidítve ezáltal a kapcsolatot városunk és Bukarest között.

Mindezek ellenére, a helyzet változatlan. Jelenleg a vonatállomás katasztrofális állapotban van: összetört padok, összemaszatolt falak, penész, piszok fogadja az arra járókat mindenhol, nem beszélve a hiányosságokról. A látvány pedig Románia egyik legrondább vasútállomását képezi, természetesen olyan városok pályaudvaraival összevetve, ahol az összlakosság meghaladja a százezret.

A Marosvásárhelyi Pályaudvart 1948-ban építették, és mai napig nem vonták be egyetlen átfogó korszerűsítési projektbe sem. Erre az egyetlen magyarázat, hogy Marosvásárhely – lakosságának száma ellenére – nem egy fontos vasúti csomópont, mint például Segesvár vagy Brassó.

Jelen pillanatban az állomás átlagosan 35 ezer utast szolgál ki évente, sokkal kevesebbet, mint más hasonló lakosszámú város vonatállomása – állítják a Román Állami Vasúttársaság képviselői.

Hajtottak már végre felújításokat a jegypénztárnál, amikor bevezették a vitruális jegy- és bérletosztó rendszert, de ezen kívül alíg javítottak az épületen – nyilatkozta Vasile Bora, a CFR Călători marosvásárhelyi fiókjának vezetője. Hozzátette, már várják a pénz megérkezését, és a pályaudvar mielőbbi korszerűsítését. Az épület ugyanis maholnap egy romhalmaz, amely semmi kényelmet, sokkal inkább visszataszító látványt nyújt az utasoknak.

Fotók: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top