A más országokban beíratott járművek évente 90 napot tölthetnek Romániában

Legfeljebb három hónapig közlekedhetnek külföldi rendszámmal hazájukban a romániai autótulajdonosok, ha a parlament is megszavazza a bukaresti kormány kedden elfogadott törvénytervezetét.

Lucian Dinita, a közlekedésrendészet vezetője kifejtette: a Bulgáriában, Olaszországban, vagy Spanyolországban forgalomba helyezett autókkal – az adásvételi szerződéstől számítva – legfeljebb 90 napig közlekedhetnek majd idegen rendszámmal a román tulajdonosok, akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó. A 90 nap túllépése kihágásnak minősülne, amit 300 euróig terjedő bírsággal sújtanának.

Romániának a jogosítványokra vonatkozó, 2006-ban elfogadott uniós irányelvet kell jogrendszerében honosítania. A KRESZ változását a kormány arra is felhasználná, hogy gátat vessen a regisztrációs adó kijátszásának. A szomszédos Bulgáriában a romániai regisztrációs (környezetvédelmi) adó töredékét kell fizetni a használt autók forgalomba helyezéséért, ezért sok román inkább ott vesz autót. A trükk annyira elterjedt, hogy erre valóságos üzletág épült ki, főleg a bolgár határtól 50 kilométernyire fekvő Bukarestben.

A rendőrség becslése szerint 45 ezer román állampolgár használ külföldi rendszámú autót Romániában, ezek közül csaknem 20 ezret Bulgáriában helyeztek forgalomba.

Romániának nemcsak bevételkiesés miatt jelentenek gondot a külföldön bejegyzett autók, a rendőrök szerint az ilyen járművek vezetői az átlagosnál felelőtlenebbül közlekednek annak tudatában, hogy nehezebben lehet beazonosítani őket. 2010-ben 9 ezer súlyos baleset történt a román utakon, ezek közül több mint ezret külföldi rendszámú autó okozott.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top