A Megyei Tanfelügyelőség igazgatójának a lemondását követelik

diplomaMarius Paşcan, demokrata-liberális szenátor Ştefan Someşan, a Maros Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelőjének a lemondását kéri, miután több, líceumot végzős diák oklevele két nyelven, azaz románul és magyarul került ki az intézményből, Ilyés Ildikó tanfelügyelőhelyettes jóváhagyásával.

A PD-L képviselője úgy nyilatkozott, a Tanfelügyelőség ezáltal megszegi az országos tanügyi törvényt, mely szerint hivatalos okiratokat kizárólag román nyelven lehet kibocsátani.

„Arra szólítom fel Someşan urat, nyújtsa be felmondását, és adjon lehetőséget másnak… Egyetlen dokumentum sem hagyhatja el az intézmény épületét az igazgató tudomása nélkül. Someşan súlyos törvényszegést követett el.” – hangoztatta Paşcan.

A Tanfelügyelőség vezetője azonban cáfolja a vádakat. Úgy nyilatkozott, az intézmény nem adott ki egyetlen ilyen oklevelet sem. Egyiken sem szerepel a Tanfelügyelőség fejléce, sem az Oktatási Minisztériumé, „biztosan egy garázsban nyomtatták őket” – vélekedett az igazgató. Hozzátette, amennyiben sikerül azonosítani a tetteseket, felelősségre vonják őket, ugyanis a vétek nem a Maros Megyei Tanfelügyelőséget illeti.

Később Someşan bevallotta, a hamis oklevelek nyomtatásában az intézmény egyik alkalmazottja, az RMDSZ képviselője, is részt vett. „A mi intézményünk nem részese a diplomák kiadásának. A tény, hogy bizonyos személyek az RMDSZ-en belül, akik a Tanfelügyelőség alkalmazottjai is, beleavatkoztak az ügybe, egy másik probléma. De ezért az intézmény nem vállal felelősséget.” – hangsúlyozta.

Ilyés Ildikó tanfelügyelőhelyettes, aki jóváhagyta a kétnyelvű oklevelek nyomtatását, a vádak kapcsán úgy nyilatkozott, valamennyi iskolában normális dolognak tartja ezeket a diplomákat, ezért is hagyta jóvá azokat, tükörfordításban.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top