A mellrák csak akkor gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik

A mellrák csak akkor gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik – figyelmeztet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a mellráktudatosság hete alkalmából kiadott üzenetében.

A CNAS képviselői rendszeres önvizsgálatra és a különféle szűrőprogramokban való részvételre biztatják a nőket. Üzenetükben hangsúlyozzák, a kor előrehaladtával nő az emlőrák kialakulásának kockázata, mint ahogyan azoknál a hölgyeknél is, akiknek a családjában volt rákos beteg, akiknek koraszülésük volt vagy akik nem szoptattak.

„Emellett más kockázati tényezők is vannak, amelyek elkerülhetők: ilyen az elhízás, az ülő életmód, a dohányzás vagy az egészségtelen étkezés” – sorolják.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikái szerint világszerte csaknem 1,4 millió új emlőrákos esetet diagnosztizálnak évente, és 500 ezren belehalnak a betegségbe. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Bár nyolcból egy nőnél kialakulhat, a felmérések szerint a nők 90 százaléka sosem vett még részt onkológiai szűrővizsgálaton.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top