A minőségre törekszik idén a Forgatag

A minőségre törekszik idén a Forgatag

„Sokan vannak, akik nyaralásuk megtervezésekor számolnak azzal, hogy mikor van a Vásárhelyi Forgatag. Ez mindenképpen pozitív visszajelzés számunkra, azt jelenti, hogy az emberek annyira magukénak érzik már a rendezvényt, hogy figyelembe veszik nyaralásuk tervezésekor, hogy mikor van a Forgatag, mert szeretnének részt venni az eseményen. Így elárulhatom, hogy idén augusztus 27. és szeptember 2. között zajlanak majd a hatodik Vásárhelyi Forgatag programjai” – jelentette be sajtótájékoztató keretében Portik Vilmos főszervező.

Elmondta, továbbra is arra törekszenek, hogy színes programkínálattal álljanak elő, illetve a kevesebb több elv mentén olyan programokat szeretnének Marosvásárhelyre hozni, amelyeket a közönség értékelni tud, valamint máshol nem tud megtekinteni. Ugyanakkor arra is nagyobb figyelmet szentelnek majd, hogy a vásárhelyi alkotók, művészek programjait úgy mutassák be, ahogy eddig még nem sikerült, próbálnak nagyobb teret biztosítani számukra.

A nyár végi rendezvényen két grandiózus előadásra kerül sor. Augusztus 30-án, a Hagyományok Háza együttműködésében szabadtéri színpadon fog fellépni a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar rapszódia című előadásukkal, de Vásárhelyre érkezik a Budapesti Operettszínház is A chicagói hercegnő jazzoperettel. Ennek leszervezésében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Gáspárik Attila vezérigazgató és Pál Attila gazdasági igazgató lesz a Forgatag segítségére, hiszen nemcsak helyszínt adnak ennek az előadásnak, hanem nagy szerepet vállalnak ennek szervezésében is. Az előadást három alkalommal fogják műsorra tűzni.

Molnár Imola programfelelős egy forgatagos előrendezvényről számolt be. A Savaria barokkzenekar érkezik Marosvásárhelyre augusztus 18-án. Ők Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot fogják bemutatni.

„A rendezvények tömkelege augusztus 27-től kezdődik. Mivel Magyarország Mátyás király emlékévnek nyilvánította a 2018-as évet, így a Forgatag is két vándorkiállítással emlékezik meg az igazságos királyról: az egyik Mátyás király életterei című panókiállítás, a másik Mátyás táborát, hadseregét és hadifelszereléseit mutatja be egy interaktív kiállítás keretében” – fogalmazott a programfelelős.

A Forgatag kínálatából idén sem maradnak ki a folklórprogramok, melyek megszervezésében a Maros Művészegyüttes vállal nagyobb szerepet. Az együttes már hagyományossá vált fellépése mellett egy egész folknapot is tervez. A Bekecs néptáncegyüttes az Ember az embertelenségben c. előadását mutatja be. Természetesen lesz idén is verbunkverseny és nótaest is.

A hatodik Vásárhelyi Forgatagon ebben az évben Rúzsa Magdi, a Kiss Tibivel kiegészült Csík zenekar és a Quimby koncertjeire bulizhat esténként a közönség.

Cári Tibor Kortársak című koncertjére meglepetésvendégekkel kerül sor majd, illetve a szervezők arra törekednek, hogy a marosvásárhelyi kulturális intézmények mindegyike jelen legyen a Forgatagon, mint például ahogy idén az Állami Filharmónia is megteszi ezt.

Játékot is indít a szervezőcsapat: Vidd magaddal a Forgatagot! címmel. Ennek célja, hogy a vásárhelyiek, akik elutaznak a nagyvilágba a következő hónapokban, azok minél messzebbre vigyék a Vásárhelyi Forgatag logóját. Akik ezt megteszik és fényképet készítenek róla, majd feltöltik a Forgatag Facebook-oldalára, azok között egy nyaralást sorsolnak ki. Részleteket a játékról a Forgatag Facebook-oldalán és a weboldalon találnak az érdeklődők.

Portik Vilmos beszámolt arról is, hogy a Marosvásárhelyi önkormányzattal ebben az évben is együttműködve szervezik a Vásárhelyi Forgatagot, ennek köszönhetően idén lesznek olyan programok, amelyek a marosvásárhelyi várban kapnak majd helyet, jazz-esteket, komolyzenei koncerteket, családi programokat terveznek például a vár udvarába. Az utolsó három napot azonban a nagykoncertekkel, a kézművesvásárral idén is a Ligetben szervezik meg.

A Vox Novum egyesület szervezésében a Szféra programjaira idén augusztus 31.-szeptember 2. között látogathatnak el az érdeklődők, a helyszín azonban változik. A Borudvar is kitárja kapuit a Forgatag ideje alatt. A Studium-Prospero Alapítvány széles borkínálattal és meglepetésekkel várja majd a nemes nedű kedvelőit.

Ebben az évben a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójára nem a Forgatag ideje alatt, hanem alig két hét múlva, június 30. – július 1. között kerül sor, ahová idén is szeretettel várnak minden marosvásárhelyi és innen elszármazott érdeklődőt.

Share this post

PinIt
scroll to top