A NASA kijelentette: 2012 nem lesz az apokalipszis éve

Semmilyen veszély nem fenyegeti a Föld lakosságát, és nem is jön el a világvége 2012-ben, mint ahogyan azt 2011 utolsó felében többen is emlegették – jelentették ki egyértelműen a NASA – Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának képviselői egy tegnap kiadott hivatalos sajtóközleményben.

2012-ben ugyanis semmi rossz nem fog történni a bolygónkkal. A Föld tökéletesen működik, immár több mint 4 milliárd éve. A világ legjobb és legszavahihetőbb szakemberei pedig egyetlen olyan okot sem találnak, amely fenyegetést jelenthet számunkra 2012-ben – olvasható a NASA saját honlapján közzétett közleményben.

Az amerikai Légügyi és Űrhajózási Hivatal képviselői ugyanakkor azt is kihangsúlyozták, a 2012. évvel asszociált világvége nem alapoz másra, mint mítoszokra és hiedelmekre, ugyanis semmilyen konkrét bizonyíték nincs, amely alátámasztaná az apokalipszissel kapcsolatos vészjóslatot. Ezek a legendák pedig nem tesznek mást, mint megtévesztik az embereket ahellyett, hogy meggyőző információkkal látnák el őket.

A maják naptárával társított hírt a NASA a következő észérvekkel cáfolja meg: mint ahogyan a valamennyiünk konyhájában kifüggesztett naptár sem szünteti meg a létezést minden év december 31-én, úgy a maják naptárában a 2012. december 21-e sem jelenti a világvégét. Ez a dátum ugyanis a maják napszámláló rendszerének a zárónapja – mint ahogyan nekünk a december 31. minden év végét jelenti. És míg a mi naptárunk minden évben január elsejével újraindul, úgy a maják naptára is, a zárónapot követően, egy újabb naptári ciklussal folytatódik.

A maja civilizáció ősi naptára szerint, 2012. decemberében egy pontosan 144 ezer napos ciklus zárul majd le. Ez a ciklus pedig, amely a majáknál mindig a teremtés napjával kezdődik, immár tízenkétszer ismétlődött meg. A tízenharmadik ciklus éppen 2012-ben ér majd véget, és összesen 5200 évet tesz ki, a maják naptára alapján – állítják azok, akik az apokalipszis eljövetelét jósolják.

A NASA azonban megnyugtat: igaz ugyan, hogy a Föld könnyen megsérthető az űrben keringő meteorok és egyéb égitestek által. De a katasztrofális becsapódások igen ritkák, és napjainkban már időben észlelhetők. Mint ismeretes, a legutóbbi, meteor okozta pusztítás 65 millió éve történt, ez vetett véget a dinoszauruszok korszakának. Ami pedig a közeljövőt illeti, nem létezik olyan azonosítatlan égitest, amely veszélyeztetné 2012-ben a Földet – biztosít az amerikai Légügyi és Űrhajózási Hivatal, megcáfolva ezennel azon próbálkozásokat is, amelyek egy bizonyos „X Bolygóról” vagy „Nibiru” elnevezésű égitestről beszélnek, amely a Földbe fog csapódni. Ez ugyanis nem létezik és soha nem is létezett, csupán azon kutatók eszének szüleménye, akik mindenképpen bizonyítani akarják annak létezését – nyilatkozta Don Yeomans, az „Earth-Near Object” program menedzsere.

Mégis, akad egy kockázati tényező 2012-re, méghozzá a napkitörések formájában. A NASA ugyanis arról értesítette a lakosságot, hogy ezév január végén egy nagyobb mértékű napkitörés éri el a bolygót, amely azonban csak a kommunikációs hálózatokra és a GPS berendezésekre lehet hatással, esetleg megzavarhatja a mobiltelefonhálózatot is egyes országokban.

Fotó: discoverymagazin.hu

Share this post

PinIt
scroll to top