A patikák 60%-a bocsát ki ingyenes gyógyszert

Évek óta húzd meg-ereszd meg-et játszanak a betegekkel, hol adnak, hol nem adnak ki ingyenes és ártámogatott gyógyszereket a patikák. A krónikus betegeket havonta azzal stresszelik, hogy zsebükbe kell nyúlniuk, ha gyógyszerhez akarnak jutni.

– A megyében található 200 gyógyszertár mindegyikének menedzsmentjétől függ, megengedheti-e magának, hogy kibocsássa vagy sem az ingyenes és ártámogatott gyógyszereket. A gyógyszertárak 60 százaléka még bírja anyagilag, hogy meghitelezze az államot, mások már nem mehetnek bele ebbe a veszélyes játékba. Ugyanis a receptek elszámolását újabb 30 nappal tolták ki, pontosabban az októberi recepteket nem májusban, hanem júniusban fizeti ki az egészségbiztosítási pénztár. A gyógyszerek kibocsátása tehát attól függ, hogy a gyógyszertáraknak mekkora anyagi tartalékaik vannak. A gyógyszertár- tulajdonosok áprilisban 9,1 millióval, májusban 9 millióval hitelezték meg az államot. Ez nem mehet a végtelenségig. Lehet, hogy a közeljövôben a gyógyszertárak közül egyesek csődbe mennek – nyilatkozta lapunknak Vas Iustina, a Maros Megyei Gyógyszerészkollégium elnöke.

– A gyógyszerforgalmazók, a lerakatok jóindulatán múlik, hogy ki tudjuk-e szolgálni a betegeket. Ha ôk nem hiteleznek meg bennünket, akkor orvosság nélkül maradnának az emberek. A 300-400 lejes kis nyugdíjakból, amiből most lekanyarítottak, nem lenne pénz gyógyszerekre. Vagy éhhalálra, vagy fájdalomra ítélik az embereket – mondta az egyik gyógyszertárvezető, aki hetven fölötti idős embereknek több száz lejre, saját kockázatára tegnap még kibocsátotta a gyógyszereket.

A betegeknek, sajnos, azokat a gyógyszertárakat kell megkeresniük, ahol még kiszolgálják őket. Marad tehát a bizonytalanság, az idegeskedés és a kiszolgáltatottság.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top