A prefektus lemondását követeli a Pro Europa Liga

A Pro Europa Liga Marius Paşcan, prefektus és Marius Munteanu, irodavezető lemondását kéri – jelentette ki Smaranda Enache, a szervezet elnöke.

Enache szerint, Munteanu jogokat sértő szavakat tett közzé saját Facebook oldalán, amelyeket német nyelven fogalmazott meg, náci jelleget kölcsönözve azoknak. Az üzenetre pedig Paşcan semmilyen formában sem reagált – érvelt az elnök.

A prefektusi iroda vezetője az „Arbeit macht frei”, azaz „A munka felszabadít” üzenetet tette közzé a közösségi oldalon, amelyet a békésen tiltakozóknak szánt. Smaranda Enache szerint azonban elviselhetetlen ez a magatartás.

A jelenlegi törvények bármilyen nácizmust támogató magatartásformát tiltanak. Ennek értelmében, a prefektus kötelessége az lett volna, hogy azonnal elcsapja az alattvalóját – nyilatkozta az elnök, aki szerint az is felháborító, hogy Marius Paşcan még kifogásokat is talál az irodavezetője számára azt vallva, hogy Munteanu a szabadidejében tette közzé az üzenetet. Mintha egy köztisztviselőnek lehetne két létezési formája – indokolta Enache.

„Kérjük tehát Marius Paşcan, Maros megye prefektusának lemondását azért, mert elviselte az irodavezetője magatartását, valamint Marius Munteanu, irodaigazgató lemondását, a közzétett üzenetért.” – hangoztatta a Pro Europa Liga elnöke.

Smaranda Enache továbbá azt is elmondta, az érvényben lévő törvények szerint, a náci jellegű üzenetért Munteanunak akár bűnvádi dosszié is járhat. Hozzátette, a Liga nem akar határt szabni a vélemények szabad kinyilvánításának, azonban vannak jogszabályok, amelyeket mindezek mellett be kell tartani.

A Marius Munteanu, prefektusi irodavezető által a Facebookon közzétett üzenetet már a Diszkriminációellenes Nemzeti Tanács is vizsgálja, a 137/2000-es Kormányrendelet 2. cikkelyének első bekezdése, valamint a 15. cikkely előírásainak alapján.

A prefektus és az irodavezető lemondását egyébként a Szociál-Liberális Szövetség (USL) Maros megyei képviselet is kérvényezte.

Share this post

PinIt
scroll to top