A Pro Európa Liga a történelmi tartományok szerinti újjászervezést támogatja

smaranda enacheKülön régió lehetne Székelyföld a történelmi Erdély tartományban – fejezte ki véleményét az ország területi újjászervezésével kapcsolatban Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társ-elnöke.

Enache ugyanis úgy gondolja, a legéletképesebb újjászervezés az lenne, ha az ismert történelmi provinciákra tagolnák az országot, azokat pedig régiókra osztanák, eltüntetve a megyéket.

A Pro Európa Liga társ-elnöke szerint, a nyolc régiós felosztás „mesterséges” és „veszélyt jelent a kisebbségek biztonságára nézve”.

Smaranda Enache úgy nyilatkozott, jelenleg Maros, Kovászna és Hargita megyében szilárd törvény-rendszer van érvényben, a magyar kisebbség arányának köszönhetően. Azonban, ha ezt a három megyét Brassó, Szeben és Fehér megyével egyesítenék, felhígulna a demográfiai arány, és csökkennének a jogok. Ebből kiindulva, inkább olyan megoldást kellene találni, amely megörökíthetné ezeket a jogokat az adott megyék területén – vélekedett a társ-elnök.

Hozzátette, az Erdély tartományon belül létre lehetne hozni a Székelyföld régiót vagy a Felső Marosmentét, amelynek fővárosa Marosvásárhely lehetne.

Share this post

PinIt
scroll to top