A Pro Európa Liga igazságot szeretne

1990. márciusi eseményeit szeretné a Pro Európa Liga tisztázni. A Marosvásárhelyen 21 évvel ezelőtt történt felkelésnek ugyanis számos homályban maradt oldala van. A titok pedig egyrészt a hatóságokban való bizalmat, másrészt a helyi közösség önérzetét rombolja.

Azon túl, hogy a hatóságok, a sajtó, valamint az áldozatok hozzátartozói több ízben is próbáltak közbenjárni már az ügyben, 1990. márciusának eseményeiről a teljes igazságot azonban senki nem tudja – áll a keresetben, amelyet Kincses Előd ügyvéd aláírásával látott el.

Ugyanakkor a dokumentumban az is kihangsúlyozódik, hogy 21 évvel a márciusi események után még ma is a közösség főlé nehezedik az igazságtalan és fájdalmas vétek. Ezzekel az indokokkal kérvényezte a Liga Románia főügyészénél, Codruţa Koveşinél a dosszié és az ügy megnyitását, valamint az igazságtételt.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke úgy nyilatkozott, máig sem lehet tudni, kinek a felkérésére, utasítására érkeztek azok a csapatok Marosvásárhelyre, akik beleavatkoztak az események lefolyásába, és agresszív módon bántak el a helyi lakossággal. Ugyanakkor hozzátette, szerinte a márciusi események hatalmasat romboltak Románia arculatán. Nemcsak maga a felkelés súlyossága, hanem főként a hallgatás, a tettesek körüli titkolózás és az ezek büntetlensége az, amely foltot hagy a román igazságszolgáltatás arcképén – indokolta Smaranda Enache.

A Pro Európa Liga jelenleg a román főügyész válaszát várja a fekete március eseményeit tisztázni óhajtó keresettel kapcsolatosan.

Share this post

PinIt
scroll to top