A regionális repülés fejlesztésének egyik első állomása a Marosvásárhely-Debrecen járat

A regionális repülés fejlesztésének egyik első állomása a Marosvásárhely-Debrecen járat. Debrecenben tartották meg az Aeroexpres Regional légitársaság új járatának hivatalos bejelentését.

A regionális repülés fejlesztésének egyik első állomása a Marosvásárhely-Debrecen járat

„Mind Marosvásárhely, mind Debrecen csak nyerhet ezzel az új járattal. Hozzájárul a turista- és üzleti célú forgalom fellendítéséhez, erősíti a két város, a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, és összekapcsolja Maros megyét más térségekkel” – vázolta az új légijárat előnyeit a Maros Megyei Tanács elnöke ma Debrecenben, ahol hivatalosan is bejelentették a szeptember 5-től működő, Marosvásárhely-Debrecen járat elindítását. Péter Ferenc hozzátette, a Marosvásárhelyi Transylvania Repülőtér fejlesztése továbbra is prioritása a Maros Megyei Önkormányzatnak.

Idén két, 30 millió euró összértékű uniós szerződést írtak alá vissza nem térítendő támogatásra, amelyből megduplázzák a repülőtér kapacitását: bővítik az utasfogadó terminált és a repülőgép-parkolót, építenek egy új tűzoltóállomást és korszerűsítik az összes utas-, poggyászellenőrző és biztonsági berendezést.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Aeroexpress Regional ügyvezető igazgatója, Somogyi-Tóth Dániel elmondta, a magyar légiközlekedés fejlesztésének egyik meghatározó eleme a regionális repülés, viszont a piac sajátosságai folytán pont erre a szegmensre kevés figyelem jutott.

„Gyakorlatilag ennek az első állomásánál állunk most. A próbaidőszak keretében be tudjuk mutatni, hogy melyek a regionális repülés sajátosságai és milyen feladatokat tudunk ezáltal megoldani, ez az első két hónap erről fog szólni” – fejtette ki az Somogyi-Tóth Dániel.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Kormány álláspontját tolmácsolta.

„Noha hatalmas igény volt rá, a mai napig nem volt egy olyan légitársaság, amely a régió nagyvárosait kötötte össze. A Magyar Kormány elkötelezett ennek a járatpárnak a támogatásában, minden rendelkezésre álló jogi megoldást megvizsgálnak annak érdekében, hogy ez ne csak egy két hónapig tartó valóság legyen” – fejtette ki a miniszterhelyettes. A Magyar Kormány célja, hogy a Kárpát-medence és a tágabb régió minden nagyvárosa elérhető legyen Magyarországról.

Az Aeroexpress Regional kisgépe heti három alkalommal indul Budapestről Kolozsvárra, onnan Debrecenbe, majd Marosvásárhelyre. Marosvásárhelyről visszatér Debrecenbe, ahonnan Kolozsvárra, Kolozsvárról pedig Budapestre szállítja az utasait.

Jelenleg Marosvásárhelyt Magyarországgal heti 8 járat köti össze. Hetente öt járat repül Budapestre és vissza, heti három alkalommal pedig Debrecenbe és vissza lehet utazni.

Share this post

PinIt
scroll to top