A repterek közötti harc folytatódik: a Transilvania vezetősége Tişét okolja

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtér vezetősége tegnap arról értesítette a sajtót, hogy a Kolozs Megyei Tanács vezetősége, Alin Tişe tanácselnökkel az élen, azon munkálkodik, hogy elterelje a közvélemény figyelmét a kolozsvári repülőtér problémáiról a vásárhelyi légikikötő gondjaira.

A Transilvania repülőtér képviselői azt állítják, a kolozsvári légikikötő 2011. augusztusától az Európai Bizottság megfigyelése alatt áll, mivelhogy a repülőtér 2008–2011 között állami pénzalapokból származó anyagi támogatással ilette a WizzAir légitársaságot.

Ezidő alatt ugyanis, a Kolozs Megyei Tanács beleegyezésével, a kolozsvári repülőtér 0 eurós utasdíjat szabott meg a WizzAirnek, a többi légitársasággal – Malév, CarpatAir, BlueAir, Tarom, stb. – szemben, amelyek 11 euró/utas díjat fizettek a szomszédos megye légikikötőjének – ismertette a Transilvania vezetősége.

Ennek értelmében, a WizzAir fapados légitársaságnak 2008 és 2011-es évek között illegálisan nyújtott kedvezmény 15 millió euró fölé halmozódott, a szállított utasok számának függvényében.  Ezért költözött el a BlueAir Kolozsvárról, továbbá a CarpatAir is megszüntette közreműködését a légikikötővel – folytatták a marosvásárhelyi repülőtér képviselői, akik hozzátették, a Kolozs Megyei Tanács erről egy szót sem szólt a Maros Megyei Tanáccsal folytatott megbeszélésen, ami lehetőséget adott számukra, hogy ujjal mutogassanak a Maros Megyei Tanácsra, és arra fordítsák a média, illetve a közvélemény figyelmét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy el szeretnék hallgatni a Kolozs Megyei Tanács csalását, mint ahogyan azt a módszert is, ahogyan a hiányzó pénzt vissza fogják szerezni, mert hát erre kötelezte őket az Európai Bizottság – mutatott rá a Transilvania repülőtér vezetősége.

Mi több, a Transilvania repülőtér képviselői úgy vélik, az a tény, hogy a kolozsvári légikikötő feljelentést tett a marosvásárhelyiről az Európai Bizottságnál, nemcsak figyelemelhárító megoldás, hanem azt is megcélozza, hogy blokkolja a Transilvania repülőtér fejlődését és előrehaladását.

A vidrátszegi légikikötő vezetői szerint, a kolozsváriak által kezdeményezett bírósági pert, amelynek során a Maros Megyei Tanács reptéri adókra és illetékekre vonatkozó határozatát kérték érvényteleníteni, nem Kolozsváron kellett volna megtartani, hanem egy olyan térségben, amelyből hiányzik a befolyás. Ezért a Maros Megyei Tanács jogi és közigazgatási osztálya most azon dolgozik, hogy más helyszínre helyezze át a két repülőtér bírósági perének megtartását.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top