A rókák sorsa: az önkormányzat kezében

A szőrméjükért tenyésztett állatok állomását a Polgármesteri Hivatal fennhatósága alá helyezi a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium. A döntés jövő héten válik hivatalossá, és azért született, mivel a tenyészet már egy jó ideje nem rentábilis.

Borbély László azzal indokolta a határozatot, hogy a többségében rókákat tenyésztő állomás veszteséget okoz az államnak, amelyre (főleg most) nincs szükség. A miniszter a decemberi szőrme-árverésre is hivatkozott, amelyen egyetlen ügyfél sem jelent meg.

Borbély szerint fölösleges egy olyan egységet működtetni, amely 75 ezer lej nyereséget hoz az államnak, de 370 ezer lejes kiadást követel – szintén a decemberi helyzetfelmérés alapján.

A rókatenyészetet Marosvásárhely közelében 1947-ben hozták létre, ahol főként platina és ezüst színű rókákat tenyésztettek. Az üzlet rohamos fejlődésnek indult, virágkorát az 1980-as években élte. Napjainkban azonban elkerüli az emberek érdeklődését. Az állomásból ma csak egy tanya működik, itt közel 800 ezüst bundájú és sarki rókát tartanak, görények, farkasok, nutriák és chinchillák társaságában.

Az önkormányzat hatáskörébe közel 44 ezer négyzetméteres terület kerül tehát, amelyet valószínűleg lakások építésére hasznosítanak majd.

Share this post

PinIt
scroll to top