A Semmelweis Egyetem két marosvásárhelyit is díszdoktorrá avatott

Két kiemelkedő marosvásárhelyi orvost avatott díszdoktorrá a magyarországi Semmelweis Egyetem. Dr. Bocskay István a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvosi karának egykori dékánja és Dr. Nagy Örs jelenlegi rektorhelyettes kapta meg a Doctor Honoris Causa kitüntetést. Mellettük még 6 külföldi orvost illettek a címmel. A több mint 2 évszázada működő Semmelweis Egyetem világhírű. Egyike az öt legrangosabb magyar egyetemnek.

Ez a 37-ik alkalom, amikor a világhírű Semmelweis Egyetem tiszteletbeli doktori címet ad. Ebben az évben nyolc határon túli orvost tüntettek ki pénteken, Budapesten.

Az orvosi egyetem szenátusa dönti el, hogy kinek nyújtja át a Doctor Honoris Causa kitüntetést. Az elnyeréséhez komoly tudományos tevékenység, nemzetközi elismertség szükséges. 2011-ben két marosvásárhelyi orvos vált Semmelweis díszdoktorrá.

Dr. Bocskay István munkájának köszönhető a sikeres diákcsereprogram a marosvásárhelyi és a budapesti orvosi egyetem között. Sokat harcolt a magyar fogászati képzés megmaradásáért. 1972-től, egy évig volt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvosi karának dékánja. Jelenleg doktorátust vezet az intézmény keretében.

Dr. Bocskay István professzor emeritus: „Hihetetlen megható volt számomra és nagy-nagy megtiszteltetés, hogy ilyen nagy kitüntetésben részesültem. Én úgy vélem, hogy nem csak az én személyemnek fogom ugye hát ezt a kitüntetést megtartani. Én úgy vélem, hogy ezzel kitüntetést kapott a marosvásárhelyi magyar orvosi oktatás is.”

Dr. Nagy Örs közismert ortopédsebész. A Magyar Ortopédiai Társaság Tiszteletbeli tagja. Ő is évek óta szoros együttműködésben áll a Semmelweis Egyetemmel. Jelenleg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorhelyettese.

Dr. Nagy Örs rektorhelyettes, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: „Szakmai, tudományos és oktatói tevékenységemnek legmagasabb elismerése, egy olyan egyetem részéről amely Európa-szerte, sőt világszerte ami az orvosi és gyógyszerészeti oktatást illeti az elsők között van.”

A két erdélyi magyar professzor mellett egy ausztriai, egy japán, egy lengyel, egy német és két amerikai orvost avattak díszdoktorrá. Ezek az emberek mind hozzájárultak a magyar orvosi képzés fejlődéséhez hazájukban és a Semmelweis Egyetemen egyaránt.

Dr. Tulassay Tivadar rektor, Semmelweis Egyetem, Magyarország: „243-ik éve oktatja a magyar orvostanhallgatókat. Jelentős nemzetközi hírnevet vívott ki az elmúlt évszázadokban, és ezt most is tartja. A határon túli magyar egyetemekkel való kapcsolatát és a kapcsolat erősítését azt az egyik kiemelt feladatának tartja az egyetem évek óta, és az elkövetkezendő években is.”

A Semmelweis Egyetem fennállása óta közel 100 ezer diplomát adott ki. A jelenlegi 8400 hallgatójából 1400 külföldi állampolgár, köztük ott vannak az erdélyi magyar orvostanhallgatók is.

Forrás: Erdély TV

Share this post

PinIt
scroll to top