A tanügyi szakszervezetek szemmel tartják a megalakulóban lévő új Kormányt

ioan.sacareaA tanügyi szakszervezetek tiltakozóakcióval fenyegetnek 2013. februárjában, amennyiben az Oktatási Minisztérium nem tartja be a nekik tett fogadalmát.

A közalkalmazottak képviselői ezúttal amiatt elégedetlenkednek, hogy a tanügynek szánt jövő évi költségvetés a 2012. évhez hasonló lesz. Ez pedig nem engedi meg, hogy a politikusok gyakorlatba ültessék ígéreteiket.

Egyelőre a szakszervezet azt várja, hogy a parlamenti választások nyertesei az USL-vel tett egyezkedés értelmében cselekedjenek. Ioan Săcărea, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet Maros megyei elnöke úgy nyilatkozott, az Oktatási Minisztérium a jövedelmeik visszafizetését, valamint az új bérezésre vonatkozó törvénytervezet kidolgozását ígérte.

„Tiltakozásainkkal támogattuk az Ungureanu-féle Kormány megbukását, és december 9-én is képviseltettük magunkat, tehát támogattuk a baloldali erőket, ugyanis megállapodást kötöttünk velük.” – magyarázta Ioan Săcărea. Hozzátette, azt a 25 százalékot, amelyet a havi bérekből vontak le, azt a tanárok jövedelméből ejtették. „A kollektív munkaszerződésben azonban visszatértünk azokra a jövedelemkiegészítőkre, amelyeket megvontak tőlünk, annak érdekében, hogy kiteljesítsük jövedelmeinket.” – számolt be a szakszervezeti elnök, azt remélve, a költségvetés elfogadásával érvénybe lép majd az új munkaszerződés, és az emberek újra részesülhetnek a levont összegben.

Ioan Săcărea azt is elmondta, múlt héten már megbeszélést folytattak az államszövetség szintjén az esetleges tüntetésekről, amennyiben az új Kormány kibújik az ígérete alól. „Támaszt ígértünk nekik, mi betartottuk a szavunk.” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, látszólag február lesz a döntő hónap, amikor világossá válik, komoly emberekkel tanácskoztak vagy sem. Az ígéret egyelőre papíron marad, de ha addig sem változik a helyzet, a megfelelő lépéseket teszik majd meg – biztosított Săcărea.

Fotó: zi-de-zi.ro

Share this post

PinIt
scroll to top