Ádám és Éva falja egymást, mint a kakaóscsigát, és egyéb finomságok a 27. Alter-Native Nemzetközi Filmfesztiválról

Idén 27. alkalommal kerül megrendezésre Marosvásárhelyen az Alter-Native Nemzetközi Filmfesztivál, ahol az első napi, csütörtöki vetítésen többek között Kovács Kata Milla „A csók” (Románia, 2018) című rövidfilmje igyekszik meghozni az étvágyat hozzá. Az alkotás egy Karinthy idézettel zárul: „Az első csók: Ádám és Éva, mikor meglátták egymást – egymásnak estek, hogy felfalják egymást. Így tapadt össze először a szájuk.”, s miközben egy fiatal fiú és lány egyszerre mohó és visszafogott vágyakozását követjük a vásznon, egy kakaós csigát majszoló kislány snittjei a körítés mellé. Aki csókolt valaha, az a felemésztő vágy és félelem, az érzékiség és játékosság finom egyvelegére ismerhet rá ebben a pár perces alkotásban.

Nem ér véget ugyanakkor a kínálat itt, a fesztivál három napon át ívelő versenyprogramjában 49 rövidfilm méretteti meg magát. Ha valaha elképzelte, hogy milyen lehet, amikor valaki kiugrik a bőréből, akkor Basil Vogt „Duodrom” (Scájc, 2019) animációs filmje körvonalakban és kedves humorral mutatja meg – ha pedig soha nem képzelte el, akkor pont azért érdemes látnia. A forma és tartalom kreatív találkozása, ami arról is mesél, hogy a gyengeségeinket nem eltussolva, hanem felvállalva is megtalálhatjuk a magunk megfelelő helyét a világban.

Az idők szele tépázta nyelv (Üvöltő szelek, Frédéric Doazan – Franciaország, 2019), a távoli táj és ember víziói (Maradványok, Manoj Babu Panta – Nepál, 2018), az emberben rejtőző állat megismerése (Pillangó és egér, Mira Yankova – Bulgária, 2019), vagy megfékezhetetlen kiszabadulása (Szilaj Will, Alan King – Ausztrália, 2019) és még sok más, műfajban, témában és megvalósításban változatos film igyekszik gondoskodni róla, hogy mindenki találjon valami neki tetszőt, és senki ne távozzon éhesen. Legalábbis, nem úgy éhesen.

Fazakas Géza

Share this post

PinIt
scroll to top