Adócsalás egy marosvásárhelyi vállalatnál

A Megyei Pénzügyőrség feljelentést tett a Marosvásárhelyi Törvényszék melletti Ítélőtáblánál, ugyanis adócsalásra utaló indítékokat fedezett fel egy marosvásárhelyi vállalkozónál.

A biztosok szerint, az építkezésel foglalkozó cég vezetője olyan kereskedelmi ügyeket folytatott, amelyek nyomán nem fizette be sem az ÁFÁt, sem pedig a kötelező nyereségi adót – nyilatkozta Valeriu Baziotis, főbiztos.

A már november óta zajló ellenőrzések során a Pénzügyőrség végül összegezte a csalás mértékét: több mint 1,17 millió lejről van szó, amelyből közel 700 ezer lej az ÁFA, valamint majdnem 473 ezer lej a profitadó értéke.

A teljes történet a Bihar megyei Pénzügyőrségtől indult, amelynek ellenőrei november 18-án egy gyümölcsből és zöldségből álló szállítmányt foglaltak le a határnál. Ennek célállomása a fent említett marosvásárhelyi vállalat volt. Akkor, a Pénzügyőrség ellenőrei azonnal a címzetthez siettek, akinél viszont semmi iratot nem találtak az érkező szállítmány kapcsán. Ennek eredményeképpek, a több mint 18 tonna zöldséget és gyümölcsöt elkobozták, a cégvezetőt pedig 20 ezer lejes pénzbírsággal is illették.

Ezt követően, a biztosok továbbra is szemmel tartották a vállalkozót. Ennek nyomán kiderült, a cég az ideiglenesen felfüggesztett vállalatok soraiba tartozik, azonban ettől eltekintve még folytatott kereskedelmi tevékenységet. A hatóságiak több helyszínelést is tartottak a partner-vállalatoknál, végül összesítettek: a marosvásárhelyi vállalkozó több mint 1 millió lejt csent el az államtól.

Share this post

PinIt
scroll to top