Adócsalás, hulladékújrahasznosítással

torvenyA Maros Megyei Pénzügyőrség megállapította, hogy 2012-ben jelentősen megnövekedett a hulladékújrahasznosításból származó adócsalás. Marosvásárhelyen egy vállalatot azonosítottak, aki ilyen jellegű bűncselekményt követett el tavaly.

„Olyan pénzügyi tevékenységeket regisztráltak a könyvelési aktákba, amelyek nem léteznek. Bebizonyították. Ennek következtében, közel 13 millió lejes kárt okoztak az államnak.” – nyilatkozta Cristian Cocoară, a Maros Megyei Pénzügyőrség igazgatója.

2012-ben az intézmény csökkentette az ellenőrzéseket, ugyanis 30%-kal esett vissza az ott dolgozó felügyelők száma. 2011 júniusában 6 szakértőtől váltak meg, a pénzügyőrség újjászervezését követően. Azonban, tavaly novemberben és decemberben, bírói végzés alapján, az elbocsátott 6 felügyelő közül ötöt ideiglenesen visszafogadtak állásába.

Szintén 2012-ben kevesebb lett a kirótt pénzbírságok száma, illetve azok értéke is, a 2011. évhez képest. Ennek oka az, hogy a megyei közintézmény nagyobb méterű és folytonos jellegű tevékenységekbe kezdett. „Ezek a tevékenységek nagy erőfeszítést jelentettek, azonban annál fontosabb hatást fejtettek ki az adócsalás megelőzésében. Ennek tulajdonítható, hogy 2012-ben megnőtt az azonosított károk és az elkobzások értéke, a 2011. évhez képest.” – magyarázta az igazgató.

Share this post

PinIt
scroll to top