Adrian Silişteanu: Írott / Íratlan című alkotása nyerte az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját

Adrian Silişteanu: Írott / Íratlan című alkotása nyerte a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet Marosvásárhely önkormányzata ajánlott fel. Az öt napos fesztivál során 26 ország 51 rövidfilmjét láthatta a közönség.

A 25. Alter-Native filmfesztivál szervezői bejelentették, hogy a zsűri különdíja a film képi világáért a svájci Thomas Horat és Corina Schwingruber Ilić: Az erdőben című alkotásáért kapta. A diákzsűri díja, az Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtoll Paul Philippet illette meg Mahler úr különleges képességei című filmjéért. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor emlékdíjat a romániai Búzási Gyopár: Babuka a fűben című filmje nyerte.

A Nemzeti Kulturális Alap díját a Báránytörvény című alkotásért a tunéziai Lotfi Achour tudhatja magáénak. A Maros megyei tanács díját spanyol Hammudi Al-Rahmoun kapta a Szerep című rövidfilmjéért.

A 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vasárnap ért véget. A versenyprogramba 51 film került be, melyek közül 29 fikciós, 17 animációs, három kísérleti és két dokumentumfilm volt.

Az idei évben rekordot döntött a fesztiválnevezések száma. Első alkalommal neveztek be ezernél is több filmet a fesztiválra, pontosabban 1.023 alkotást.

A rendezvény sajtóirodája arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a előzsűrizés szakaszában 971 rövidfilmet nézett végig a bírálóbizottság, ezek közül 51-et válogatott be versenyprogramba.

A beérkezett alkotások közül 622 kisjátékfilm, 134 animáció, 121 dokumentumfilm, 94 kísérleti film. A filmek származási országa szerinti toplistát Németország, Oroszország és Spanyolország vezette holtversenyben, 97-97 beküldött alkotással, majd Magyarország (56), és Románia (36) következett a sorban.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top