Aláírásgyűjtés a Székelyföld európai szintű elismeréséért

A Székely Nemzeti Tanács elhatározta: aláírásgyűjtési kampányt szervez azért, hogy az Európai Unió törvényes okiratban ismerje el Székelyföld önrendelkezési jogát.

Az Európai Unió különböző prioritásokkal illeti a tagállamokban élő polgárait. Ahhoz viszont, hogy egy népcsoport részesülhessen ezen lehetőségekben, legalább 1 millió ember kell azt megszavazza, az Unió hét tagállamából.

A Székely Nemzeti Tanács által megpályázott kitüntetés a Székelyföld önrendelkezési jogának az elismerése lenne, valamint a régió különleges pozícióra való emelése. Ugyanis egy olyan közösségről van szó, amely megőrzi úgy a saját, különleges hagyományait, mint a nemzeti értékeket.

Magyarán, a Székelyföld autonómiájának a kivívása a főcél, amelyért legkevesebb 24 ezer 750 aláírásra lesz szükség, csak Romániából. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke azonban úgy nyilatkozott, a szándék az, hogy legalább 200 ezer aláírás gyűljön össze az országból.

Az itthonról begyűjtött kézjegyekhez hozzáadódnak majd Európa hasonló régióiból megnyert aláírások is. Megszületett ugyanis egy olyan döntés, mely szerint a kampány alatt a kontinens hasonló helyzetű közösségeivel vennék fel a kapcsolatot a Székelyföld autonómiájának megszavazása érdekében – tette hozzá Izsák Balázs. Az elnök rámutatott: közös erővel, hasonló indítékokkal és közreműködéssel talán sikerül megvalósítani az álmot.

Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés törvényes keretek között megkezdődhessen 2012. április 1-től, a Székely Nemzeti Tanács petíciót küldött Románia Kormányának és miniszterelnökének, Emil Bocnak, amelyben kéri az Európai Parlament prioritásokra vonatkozó törvényének a betartását.

Fotó: hirado.hu

Share this post

PinIt
scroll to top