Aláírásgyűjtés egy új angiográf-készülék beszerzésére

A Maros Megyei Sürgősségi Kórházban működő Kardiológiai Klinikának szüksége lenne egy új angiográf-készülékre, a beavatkozások hatékony elvégzése érdekében.

Mivel a kórháznak pénze nincs a gép megvásárlásához, a klinika csapata tájékoztató jellegű kampányba és aláírásgyűjtésbe kezdett, a hatóságok mozgósítására.

A „Ments meg a szívedet! Mentsd meg az életed!” nevet viselő akciót november 29-én indította útnak a szívklinika vezetősége, a Prolegalitatea és a Kardiomed Egyesületekkel közösen. Azóta máris sikerült összegyűjteni az első pár száz kézjegyet, a cél elérése érdekében.

Az esemény keretén belül bemutatásra kerültek a szívbetegséggel küszködő betegek jogai, ugyanakkor kiemelkedő helyet kaptak a szívinfarktus-esetek, azok jelenlegi orvoslási módjai, valamint a marosvásárhelyi Kardiológiai Klinika szakorvosainak 10 évre visszatekintő szakmai tapasztalata is, ami az infarktus-esetek kezelését illeti úgy Maros, mint Hargita, Kovászna, Beszterce és Szeben megyék betegeire nézve.

A beszélgetést dr. Benedek Imre, egyetemi professzor és a Kardiológiai Klinika főorvosa moderálta. Az esemény házigazdája pedig a „Mihai Eminescu” Ifjúsági Ház volt.

Az angiográf-készülék egyébként az a gépezet, amelynek segítségével megvizsgálható egy vérér (aorta vagy véna) belső térfogata, valamint azon érelágazások volumene is, amelyek ezen a főérből indulnak ki. Továbbá, a szaklapok szerint, az angiográfot főként a szív és a tüdő vérereinek tanulmányozására használják, de hasonlóan fontos szerepet játszik az agy, a gerincvelő vagy a vesék erezetének vizsgálatában is.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top