Alig nőtt az infláció Romániában

Romániában alig nőtt júniusban az éves infláció: a központi bank előrejelzésével megegyező 5,37 százalékra emelkedett a májusi 5,32 százalékról.

inflacioA román országos statisztikai intézet (INS) szerdai közlése szerint az év hatodik hónapjában gyakorlatilag stagnált az infláció az előző hónaphoz képest, 0,01 százalékos fogyasztóiár-növekedést jegyeztek fel.

Az élelmiszerek ára 0,72 százalékkal csökkent júniusban az előző hónaphoz képest, a nem élelmiszereké 0,26 százalékkal nőtt, a szolgáltatások pedig 0,88 százalékkal kerülnek többe.

A román jegybank az idén 1,5-3,5 százalékos inflációs célértéket tűzött ki.

Szintén szerdán közölte az INS, hogy az év első öt hónapjában 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés bruttó értéke, a szezonális hatásoktól megtisztított érték szerint a növekedés 5,4 százalékos volt. Ugyanakkor júniusban 7,4 százalékkal csökkent az ipari termelés folyó áron az előző hónaphoz képest, a szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint a csökkenés 10,7 százalék volt.

A román kormány 1,6 százalékos gazdasági növekedésre számít ebben az évben, a Nemzetközi Valutaalap 1,5 százalékos romániai GDP-bővüléssel számol.

Share this post

PinIt
scroll to top